ОБТ: Времето не чака!

ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ „ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА“
О Б Р Ъ Щ Е Н И Е към социалните партньори, участници в преговорите за изработване на неотложни антикризисни мерки
Уважаеми социални партньори,
България днес с основание следи преговорите, които водите в рамките на НСТС за изработване на пакет от мерки за фискална стабилизация, подкрепа на реалния сектор и овладяване на кризисната ситуация на пазара на труда.
Даваме си сметка, че голяма част от общите инициативи ще бъдат оформени в правителствена позиция, която се базира на неговите институционални отговорности. Очакваме обаче аварийният антикризисен пакет да бъде предложен за дебат и одобрение в Народното събрание.
Времето не чака! Фискалната и ликвидната криза в България се задълбочават, банковият сектор не поема отговорности и рискове за кредитиране на бизнеса, хиляди домакинства изпадат в несъстоятелност и губят имотите си, напълно и частично безработните са над 15%. Дупката в републиканския бюджет за 2010 г. надхвърля безпрецедентните 2 милиарда лева;подобни са нейните размери и в общинските бюджети.
Предстои ви буквално за дни да се ангажирате с мерки, които трябва да компенсират осеммесечното забавяне в изработването на национална анти-кризисна програма и тригодишното игнориране на опасността от колапс на реалния сектор и ключовите социални сектори – здравеопазване, образование, пенсионно осигуряване, социално подпомагане.
Националният съвет на ПП „Обединен блок на труда“ апелира в последната фаза на преговорите да разгледате не само краткосрочни, но и средносрочни мерки за фискална стабилизация, както и да преразгледате част от предизвикалите основателно недоволство и критики ваши намерения:
1. Да възложите на финансовия министър да подготви спешно проект за актуализация на Бюджет 2010, в който приходната част да бъде коригирана според реалните, а не изкуствено оптимистичните оценки на икономическата конюнктура и събираемостта на данъците до края на годината.
Наложително е сега, а не след половин година да се приеме допустим бюджетен дефицит/до 3%/; пропусне ли се моментът, в края на годината този дефицит принудително ще стане двойно по-висок!
2. Да внесете чрез правителството в парламента проект на средносрочна анти-кризисна програма /до 2012 г./, която да включва:
-отмяна на доказалия своята неефективност плосък данък и преминаване от 2011 г. към прогресивен подоходен данък за физическите лица;
-създаване на механизъм за финансова подкрепа на домакинствата, изпаднали в несъстоятелност пред банките не по своя вина;
-промяна в закона за контрол върху дейността на банките, както и политики за насърчамане на инвестиционното кредитиране;
-законова ревизия на корупционните схеми за замяна на гори и земи, окачествени от ЕК като неправомерна държавна помощ;
-радикална фискална децентрализация, съпроводена с прехвърляне на държавни активи на общините, за да се предотврати техния финансов колапс;
-въздържане от форсирани приватизации на държавни активи и културно-исторически обекти;
-спешно приемане на закон за публично-частните партньорства;
3. Да подкрепите идеята правителството да започне преговори с МВФ за специален стимулационен заем, ползвайки новата схема на гъвкавите кредитни линии. За подобен масиран заем е необходимо България да покрие определени условия, както направи своевременно и разумно Полша. Не се ли премине от рестриктивни, чисто бюджетни мерки към стимулиращи мерки за преструктуриране и оживление на реалния сектор, България автоматично ще се нареди в групата на страните, попаднали в капана на депресията.
4. Да преразгледате прибързаната позиция за ускорено влизане на България в еврозоната. След гръцката хиперкриза е ясно, че предстои ремонт на тази монетарна система. България има интерес да изчака и да се концентрира върху собствената си аварийна данъчно-бюджетна ситуация, като участва активно на дебата за изработване на нов финансов и икономически механизъм на ЕС.
5. Да фиксирате срок и процедура за спешно изплащане на задълженията на държавата и общините към бизнеса, както и за компенсация на претърпените загуби от едностранното суспендиране от изпълнителната власт на договорени сделки с частните фирми.
6. Да инициирате чрез социалния и гражданския диалог обсъждане на стратегическата програма „Европа 2020″ и възможните пътища България да бъде неин активен поддръжник, конструктивен критик и реализатор, съобразно нашите национални социални интереси за догонване на развитите европейски икономики.
С пожелание за успешно завършване на националните преговори:
Проф. Кръстьо Петков, председател на ОБТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *