Обществените поръчки излизат на светло

Документите за търгове над 200 000 лева ще минават през Брюксел

Обществените поръчки излязоха на светло. Основната причина е, че от края на 2005 г. те се вписват в електронен регистър. Той осигурява прозрачност и затова се отчита драстично увеличение на парите за обществени поръчки през 2006 г., обясни Велико Димитров от Института за пазарна икономика. През миналата година за държавни и общински търгове са отишли общо 11,8 млрд. лв. Това е близо 4 пъти повече в сравнение с 2005 г., показва статистиката на Агенцията за обществени поръчки (АОП). Година по-рано ведомствата са платили на частни фирми общо 3,29 млрд. лв. за строителство, доставки и услуги. Само за първите дни от тази година пък са сключени договори на стойност 8 млн. лв. без ДДС.

С всяка изминала година държавата разпределя все по-големи суми от бюджета, а това означава и повече средства, разпределени чрез Закона за обществените поръчки, казва Велико Димитров.

Драстичното увеличение на парите по държавни поръчки е заради договорите за изграждане на АЕЦ „Белене“, които са на стойност 8 млрд. лв., твърдят от АОП. От Националната електрическа компания не уточниха какви поръчки са възлагали за Втора атомна. Но средствата за строителство на централата няма как да са разпределени, след като още се уточняват финансирането и държавните гаранции по него.

Очаква се през тази година средствата за обществени поръчки да нараснат още, защото по ЗОП ще се разпределят и парите от структурните фондове на ЕС. Затова документацията за търговете на стойност над 200 хил. лв. ще се изпраща в Брюксел.

Същинското усвояване на европарите ще започне от септември, защото все още не са сертифицирани разплащателните агенции. Едва ли тези средства ще са повече от 5-15%, или 500-600 хил. евро, прогнозира Велико Димитров.

Елена Димитрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *