Общините вече са собственици на портовете в Поморие и Царево

Пристанищата на Поморие, Царево и Ахтопол вече са собственост на общините. Министър-председателят Сергей Станишев официално връчи в Бургас документите за право на собственост на кметовете на морските общини Поморие и Царево.

Договорите за владение бяха подписани от областният управител Любомир Пантелеев и кметовете Петър Златанов и Петко Арнаудов. С този акт за пръв път у нас български общини придобиват безвъзмездно правото на собственост върху прилежащите им пристанища. Това стана съгласно решение на Министерския съвет от миналата година, когато портовете бяха извадени от активите на Пристанище Бургас и промениха статута си на портове с регионално значение.

„Процесът на децентрализация набира скорост и днес българските общини са много по-зрели и опитни да управляват собствеността си“, каза министър-председателят.

Това е преди всичко отговорност. Отговорност пред хората, които живеят в общините, защото оттук нататък от тях ще искат реализация на проекти, модернизация на пристанища, изграждане на яхтени пристанища, заедно с развитие на рибарските пристанища, за да бъдат тези общини и пристанищата много по-атрактивни за туристите, каза премиерът и допълни: „Оттук нататък нещата са в техни ръце – на кметовете и на общинските съвети. Доколкото съм запознат има частен интерес в страната ни бизнесът има доста голям ресурс, а и съм сигурен, че трябва да се намери точен баланс, защото публично-частното партньорство е нещо, на което ние всички тепърва се учим – как да се намери балансът между частния интерес, който, естествено, търси икономическа изгода, печалба и обществения интерес – развитието на тази инфраструктура.”
lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *