Общините са пред сериозно изпитание

Общините тази година ще бъдат поставени на сериозно изпитание, защото най-сериозно отстъпление в количествено и качествено отношение има в местните финанси, заяви на пресконференция днес в Плевен бившият финансов министър Пламен Орешарски, народен представител от Коалиция за България и член на парламентарната комисия по бюджет и финанси. По думите му през 2008 г. местните финанси са заемали около 20 на сто от консолидираната фискална програма, а за 2010 г. числото е малко над 12 на сто, предаде БТА.

„През 2008 г. местните финанси са били малко над 7 на сто като дял от БВП, докато за 2010 г. са планирани 5,5 на сто“, посочи Орешарски. Според него свиването на местните финанси през тази годна е доста по-голямо, отколкото обективните тенденции в условията на криза го предпоставят.

По негово мнениеима отстъпление от процеса на фискална децентрализация, провеждан по думите му успешно през последните години. Той прогнозира, че общините ще бъдат сред най-тежко засегнатите, от обективна и субективна гледна точка.

Депутатите Пламен Орешарски и Румен Петков участват в Плевен в дискусия, организирана от БСП, по темата за местните финанси и мерките за излизане от кризата, на която са поканени работодатели, представители на местната власт и на синдикалните организации, организирана от БСП.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *