Общините ще кандидатстват за евросредства за туристически атракции

От днес до 4 септември 2009 г. 148 общини в страната ще могат да кандидатстват по схема от Оперативна програма (ОП) „Регионално развитие” за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за „Подкрепа за развитието на туристически атракции”, като схемата е по Приоритет „Устойчиво развитие на туризма”, съобщиха от министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 82,8 млн. лв., като от тях 70,4 млн. лв. са финансиране от европейския Фонд за регионално развитие, а12,4млн. лв. – национално съфинансиране.
Средсвата по схемата целят развитието на конкурентноспособни туристически атракции, които допринасят за диверсификация на туристическия продукт, намаляване на териториалната концентрация на туристически услуги и по-равномерно разпределение на ползите от туризма.
Дейностите, които по-конкретно ще получат подкрепа, включват развитие на: природни, културни и исторически атракции – реставрация, консервация, експониране, оборудване, въвеждане на техники и програми за интерпретация и анимация и др.; туристическата инфраструктура, необходима за нуждите на атракциите (туристически пътеки и пътеки на здравето, маршрути за катерене, езда и колоездене, места за пикник, указателни табели, посетителски информационни центрове);
С евросредства по тази схема ще може още да се реализират проекти и за допълнителна (дребномащабна) техническа инфраструктура в района на атракциите, необходима за посещението им (улици за достъп, детски площадки, съоръжения за отдих и спорт с нестопанска цел, паркинги, зелени площи, достъп за хора с увреждания, и др.), а също и допълнителни (дребномащабни) неинфраструктурни дейности, имащи пряко отношение към подкрепяните атракции (организиране на събития в района на атракциите, маркетингови и рекламни дейности).

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *