Общият показател на бизнес климата се понижава през декември

Стопанската конюнктура в страната през декември 2007 г. остава благоприятна, въпреки че общият показател на бизнес климата се понижава с 1.1 пункта в сравнение с предходния месец, но е с 24.6 пункта над дългосрочната си средна. Това съобщават от НСИ.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ през декември 2007 г. запазва нивото си от миналия месец. Настоящото бизнес състояние на предприятията се оценява като непроменено. Същевременно очакванията на мениджърите за следващите шест месеца са по-оптимистични. Положителни са и оценките им за настоящото ниво на поръчките както от страната, така и от чужбина. Последната бизнес анкета показва умереност в мненията за настоящата и очакваната производствена активност. С най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи дейността на промишлените предприятия, остават несигурната икономическа среда, слабостите в икономическото законодателство и недостатъчното търсене от страната. Около една пета от стопанските ръководители в отрасъла продължават да очакват увеличение на продажните цени през следващите три месеца. През декември т. г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна, въпреки че съставният показател „бизнес климат“ се понижава с 4.1 пункта спрямо предходния месец. Това понижение се дължи на изместването на мненията на строителните предприемачи за бизнес ситуацията в предприятията от най-оптимистичните към по-умерените оценки и очаквания.Строителната активност запазва равнището си от предходния месец, а и прогнозите за следващите три месеца са в същата посока. Основни причини, затрудняващи дейността на предприятията, продължават да бъдат конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през декември се засилва и негативното влияние на фактора „цени на материалите“. По отношение на продажните цени нараства делът на мениджърите, които предвиждат увеличение през следващите три месеца. Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ е с 0.8 пункта под ноемврийското си равнище, което се дължи на по-умерените прогнози на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.Същевременно по тяхно мнение обемът на продажбите през последните три месеца се е увеличил, а очакванията им за следващите три месеца са той да остане непроменен (42.1% от предприятията) или да се увеличи (53.3%). През декември по-малко предприятия са посочили икономическата среда като несигурна, но затрудненията, свързани с конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене, се увеличават.

Строителната активност запазва равнището си от предходния месец. Снимка: corbis.com

Относно продажните цени оценките и очакванията на стопанските ръководители са в посока на увеличение. През декември 2007 г. съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1.3 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи изцяло на по-умерените оценки на мениджърите за настоящата бизнес ситуация в предприятията. Подобно изместване се наблюдава и в оценките за настоящото търсене на услуги. По отношение на бъдещето обаче очакванията са за по-добро бизнес състояние през следващите шест месеца, по-голямо търсене на услуги и наемане на допълнителен персонал през следващите три месеца. Конкуренцията в бранша продължава да е с най-голяма тежест сред факторите, затрудняващи предприятията от сектора на услугите (61.4% от тях). Същевременно през декември намалява относителният дял на стопанските ръководители, посочили слабостите в икономическото законодателство и недостига на работна сила като проблеми за развитие на дейността. Единствено в сектора на услугите не се очаква увеличение на цените – над една пета от мениджърите прогнозират намалението им, а 67% – запазване на равнището им през следващите три месеци. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *