Общи граничари на цяла Европа.

Да бъдат създадени общи европейски гранични сили както за сухопътните, така и за морските граници и те да поемат охраната на външните за ЕС граници. Това предложение на Франция ще обсъдят в петък министрите на вътрешните работи на спешно свикан европейски съвет в Брюксел.

От българска страна ще участва вицепремиерът Румяна Бъчварова и ще подкрепи френското искане, научи в. „24 часа“ от правителствени източници. България ще защитава позицията, че в сегашния си вид охраната на границите в ЕС не е достатъчно ефективна.

„Шенген не работи“, заяви премиерът Бойко Борисов. Като начало европейските гранични сили трябва да поемат охраната на най-рисковите и пропускливи външни граници като тези на Гърция с Турция, предвижда френското предложение, съобщи „ИЮ Обзървър“. Тази граница поема най-големия поток на влизащи нелегално в ЕС имигранти, сред които се подозира, че могат да се промъкнат и терористи.

На пресконференция в Брюксел европейският комисар за миграцията Димитрис Аврамопулос обяви, че комисията ще представи своите предложения за европейски гранични сили през декември, за „интелигентни граници“ следващата пролет и за контрола за финансирането – в следващите седмици. Европейската комисия ще направи реформа на системата на функциониране на шенгенското пространство по-специално в областта на обмена на информация между полицейските, имиграционните и граничните структури на общността, за да се гарантира стриктното прилагане на ограниченията за влизане в ЕС, заяви Аврамопулос.

Европейските граждани да бъдат изправени пред много по-строги и систематични проверки на личните документи при напускане или влизане в шенгенската зона в Европа. За това ще настоява Франция още на извънредната среща на вътрешните министри в петък в Брюксел.

Париж представя на министрите цял пакет от мерки за пътуванията в Европа. Франция настоява за задължителна проверка на личните документи на всички европейски граждани и систематично сравняване на данните им с информационната система на Шенген, която функционира по границите, както това се прави за граждани от страни извън ЕС. В момента обикновено паспортите на гражданите на ЕС са подлагани само на визуална проверка дали са валидни и дали са на съответното лице.

Като допълнение към тази мярка България и Румъния ще поискат пълен достъп до Шенгенската информационна система. В момента двете страни нямат достъп в реално време до нея, както и техните информационни масиви не са достъпни през шенгенската система. България ще подчертае, че е сред страните, издаващи най-много визи за трети страни, поради което разполага с полезна информация.

Затягане на режима за чекиране на пътниците за вътрешноевропейските полети е мярката, предложена от Франция, която засега среща подкрепата на всички останали членки, разказаха дипломати. Париж настоява за бързо въвеждане на отдавна готвения в ЕС проект за база данни PNR (Passenger Name Record – „Регистрация на имената на пътниците“), която ще засяга пътуващите със самолет. В момента предложението е тя да засяга полетите между ЕС и трети страни. Франция отива още по-далеч, като настоява системата да се въведе за вътрешните полети в Шенген, а данните за пътниците да бъдат съхранявани 1 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *