Общоевропейските облигации се отлагат

Идеята за пускане на общоевропейски облигации е снета от дневния ред на срещата на върха на ЕС, която започна вчера в Брюксел.
Предложението за възможно пускане на такъв тип книжа бе засегнато първия ден от работата на срещата, но не получи необходимата първоначална подкрепа и бе отложено, съобщи високопоставен дипломат, цитиран от ИТАР-ТАСС.
При обсъждането на въпроса е взета предвид позицията на Германия, която се обявява за внимателен и постепенен процес на реформиране на еврозоната и е на мнение, че сега не е възможно даже да се обсъжда въпросът за пускане на общоевропейски облигации.
Много страни членки на ЕС, начело с Великобритания, планират да наложат значителни ограничения на европейския бюджет до 2020 година на фона на бюджетните съкращения, които самите те правят, посочват европейски дипломати, цитирани от АФП.
Инициативата е била обсъждана на срещата на върха в Брюксел.
„Тя обаче не трябваше да бъде обявена официално, за да не парализира работата, посветена на финансовата криза в еворзоната и да обърка желанието на 27-те за изглеждат единни“, посочиха същите неназовани европейски източници.
Според тях в проект за общо писмо Великобритания, Германия, Франция, Италия, Холандия, Швеция и Финландия настояват бюджетът за 2012 и 2013 година да не бъде увеличаван повече от равнището на инфлацията.
2013 година е последната от тази многогодишна финансова рамка на ЕС. Тези страни призовават бюджетът за периода 2014-2020 година да бъде замразен на равнището от 2013 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *