Общо 1 млн. американци може да загубят жилищата си догодина

Броят на заявените случаи на принудително отнемане на жилища в САЩ се е покачил с 28% през ноември на годишна база, а задаващата се вълна от необслужвани кредити и уволнения може да доведе до положение, при което 1 млн. американци ще загубят жилищата си през 2009 г. Това съобщава Bloomberg, цитирайки данни на компанията за покупко-продажба на ипотекирани имоти RealtyTrac Inc.

Според нея само миналия месец собствениците на 259 085 жилища са получили известие за заплашващ ги търг на имота или са загубили дома си поради необслужван кредит. Това е най-малкият брой от юни насам. Броят на известията е намалял със 7% в сравнение с октомври, тъй като законодателни промени и нови кредитни програми са направили възможно процесът по отнемане на жилището да бъде удължен и собствениците да останат в домовете си.

Покачващата се безработица и правителствените усилия, които „губят силата си“ ще увеличат месечните известия до рекордните 303 хил. до август, смята Рик Шарга, изпълнителен вицепрезидент на компанията.

Броят на имотите, които попадат в ръцете на банките, ще се увеличи до 1 млн. през 2009 г. от 880 хил. тази година, казва той.

Съкращенията на служители са една от най-големите сили, движещи процеса по отнемане на жилищата, а съкращенията станаха масово явление през последните месеци, пише изданието.

Общо 533 хил. служители са били съкратени миналия месец, което е най-високото ниво от 34 години. В резултат на това общият брой на освободените служители досега през годината е достигнал 1,9 млн. души. Цените на жилищата са се понижили с около една пета от пика си в средата на 2006 г.

„Спадът на цените и неговите поразителни последствия“ ще продължат следващата година без индикация кога ще се стабилизират, казва Хол. По думите му обаче усилията на редица институции да променят условията по ипотечните договори не може да помогнат на хиляди собственици в затруднено положение.

„Приблизително 70% от високорисковите необслужвани кредити не може да бъдат променени, тъй като собствениците са инвеститори, тъй като собствениците са пресрочили повторно ипотеката за имота или тъй като собствениците са изчезнали“, казва Хол.

Делът на ипотеките, пресрочени с 30 или повече дни през третото тримесечие, се е покачил до 6,99%, докато този на кредитите на собственици, които вече са в процес на отнемане на жилището е достигнал 2,97%, като и двата показателя са на исторически рекордно високи нива, сочи доклад на Асоциацията на ипотечните банкери. Повишението е резултат от покачване на кредитите с пресрочени плащания от 90 или повече дни.

„Докато не видим промяна в ситуацията на пазара на труда, тези показатели няма да се подобрят“, казва Джей Бринкман, главен икономист на асоциацията.

През ноември едно от всеки 588 домакинства в САЩ е получило известие за предстоящо отнемане на имота. За 23-ти пореден месец техният дял е най-голям в Невада, където едно от всеки 76 семейства е било на някакъв етап от отнемане на жилището. Невада е следвана от Флорида с едно от всеки 173 домакинства, а Аризона се нарежда трета с едно от всеки 198 домакинства. В топ 10 са също Калифорния, Мичиган, Джорджия, Охайо, Колорадо, Юта и Айдахо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *