Обявиха кои са най-безопасните авиокомпании

Обявиха най-безопасните авиокомпании в света. За трети път австралийската авиокомпанияQantas печели първото място в традиционната класация на на сайта AirlineRatings.com за най-безопасните авиокомпании.

В подредбата влизат общо 407 компании. От 148, сред които и Bulgaria Air, са получили максималния брой звезди за сигурност – 7.

Qantas и този път е начело с нито един фатален инцидент в своята 95-годишна история.

Рейтинговата система включва редица фактори, на базаодити отразлични авиационни и държавниинституции, наличие на фатални инциденти, както и качество на предлагания продукт.

Редакционният екип на сайта-организатор на класацията също участва в оценяването, проследявайки историята на всяка авиокомпания, броя инциденти и оперативната прецизност на превозвачите.

Ето как изглежда ТОП 20 по азбучен ред:

1.Qantas

2.Air New Zealand

3.Alaska Airlines
4. All Nippon Airlines
5. American Airlines
6. Cathay Pacific Airways
7. Emirates
8. Etihad Airways
9. EVA Air
10. Finnair
11. Hawaiian Airlines
12. Japan Airlines
13. KLM
14. Lufthansa
15. Scandinavian Airline System
16. Singapore Airlines
17. Swiss
18. United Airlines
19. Virgin Atlantic
20. Virgin Australia

Топ 10 лист на най-безопасните нискотарифни авиокомпании, (отново по азбучен ред):

Aer Lingus
2. Flybe
3. HK Express
4. Jetblue
5. Jetstar Australia
6. Thomas Cook
7. TUI Fly
8. Virgin America
9. Volaris
10. Westjet

За разлика от редица други нискотарифни превозвачи, те покриват строгите изисквания за безопасност на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и имат безупречно досие по отношение на сигурността в своята работа, пишат авторите на класацията.

Близо 50 превозвача са с по 3 или по-малко звезди, а 10 авиокомпании от Непал, Индонезия и Суринам са оценени само с 1 звезда.

16 авиокатастрофи са станали през 2015 година, в тях са загинали 560деши. Световните авиокомпании са превозили рекордните 3,6 милиарда пътници в общо 34 млн. полета. За сравнение, преди 50 години, когато са превозени едва 141 млн. пътници, е имало 87 катастрофи, погубили живота на 1597 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *