Обявяването на новата либийска власт се отлага с неопределен срок

Предвиденото за днес огласяване на новото правителство е отложено за неопределено време, докато приключат консултациите, заяви на пресконференция в Бенгази вторият човек в йерархията на Преходния национален съвет (ПНС) – Махмуд Джибрил, съобщи БТА.
Споразумяхме се по няколко от министерските портфейли, други все още се обсъждат и се надяваме да приключим възможно най-скоро, каза Джибрил. Новото правителство ще има задачата да управлява в преходния период до свикването на избори и изработването на нова конституция. То ще бъде подпомагано от ООН, чийто Съвет за сигурност обяви частично деблокиране на замразените либийски авоари и изпращането на тримесечна мисия в Либия.
Според висш представител на ПНС в съвещанието в Бенгази днес са участвали председателят на съвета Мустафа Абдул Джалил, изпълняващият функциите на премиер Джибрил и други членове на Изпълнителния комитет на ПНС. Очаква се Джибрил да запази поста си, а новото правителство да включва 34 министри, в това число две жени.
Междувременно стана ясно, че пристанището на Триполи е близо до почти нормалната си работа по-малко от месец след свалянето на Муамар Кадафи, съобщиха властите, като стана известно, че международното летище на либийската столица също има готовност да осъществява полети. Временно управляващият пристанище Триполи Абдел Хаким ал-Газауи заяви, че съоръжението е безопасно и призова застрахователните компании да понижат таксите, свързани с функционирането му. „Пристанището на Триполи е напълно безопасно. Не съществуват пречки за пристигането на стоки и кораби“, добави той.
ЕС вдигна санкциите срещу пристанища в страната, петролни компании и банки на 2 септември в опит да окаже помощ на прехода в страната след 40-те години управление на Кадафи. Мухтар ал-Ахдар, отговорен от страна на армията за пристанището заяви, че повредите, причинени по време на въстанието са били отстранени, портът е „напълно безопасен“ и изрази надежда, че той ще започне да функционира в четвъртък.
По-рано днес стана ясно, че бойците на либийското временно правителство са изстреляли ракети от южния подстъп към град Сирт и са разменили артилерийски удари с лоялистите на Муамар Кадафи, укриващи се в местен център за конференции, предаде Ройтерс. Положението е много, много опасно, заяви представител на бунтовниците. В града има много снайперисти и всевъзможни оръжия, каза той на фона на свистящите във въздуха ракети и издигащ се черен дим над контролирания от верните на Кадафи войници Сирт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *