Овергаз и Булгаргаз в схватка за take or pay

Овергаз поиска клаузата „Взимай или плащай” /„Take or Pay”/ в договора с Булгаргаз за 2009 г. да не се прилага, съобщиха от компанията.

Клаузата е задължителен елемент от всеки дългосрочен договор, особено за енергийни ресурси. Тя не е санкция, а вид авансово плащане, срещу което платецът непременно получава природен газ във време, в което той поиска.
Булгаргаз, обаче, обвързва отменянето на действието на клаузата „Take or Pay” за 2009 г. с евентуалния си отказ от санкции в размер на 25-30 милиона лева (по думите на г-н Димитър Гогов). Тези санкции трябва да бъдат заплатени от промишлените предприятия–консуматори на природен газ, за заявени, но невзети количества, уточняват от Овергаз.
Такива санкции са невъзможни при нормални пазарни отношения. Но при диктата на държавния монополист изборът е сведен до доставка при такива заробващи условия или – нищо, смятат от Овергаз.
От компанията уточняват още, че Булгаргаз дължи на Овергаз около 35 милиона щатски долара за договорени, но невзети количества природен газ през 2009 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *