”Овергаз”: Писмо за спиране на газа няма, властта си прави пиар на наш гръб

„Овергаз Инк.“ не е получавала писмо, че предстои спиране на природния газ от 1 януари 2016 година, съобщиха от компанията. В съобщението се отбелязва, че „Овергаз Инк.“ има сключен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво с руското дружество до 2017 година.

„Овергаз Инк.“ изпълнява всички поети ангажименти към контрагентите си. Компанията няма просрочени дългове към „Газпром Експорт“, а нормални текущи задължения по доставката на газ, пише в съобщението.

Има интерпретация на Диспечерския център на „Газпром експорт“ в София, който в поредната си тридневна табличка за доставки за 30 и 31 декември и за 1 януари е написал „нула“ срещу заявката на „Овергаз“ за 1 януари, се пояснява в писмото.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен съобщи за БНР, че в транспортиращото дружество „Булгартрансгаз“ е пристигнало копие на писмо от руското „Газпром експорт“, според което „Булгартрансгаз“ няма задължението да придвижва никакви обеми за „Овергаз“ от първи януари. Компанията е доставчик на синьо гориво за газоразпределителни дружества и индустриални абонати в страната.

Най-големи са доставяните количествата за „Овергаз Мрежи“, чиито потребители са над 55 хиляди домакинства и 3000 стопански консуматори. Никой от клиентите на компанията не е застрашен от спиране на снабдяването с природен газ, се посочва в съобщението на компанията.

Вчера министър-председателят отново удари напразно тъпана и показно пред медиите събра „по спешност“ ръководители на енергийни компании заради писмо от „Газпром“ за доставките на газ.
За да не останат на студено близо 200 хиляди клиенти на „Овергаз“, министър-председателят бил разпоредил на негова отговорност и сметка държавната компания „Булгаргаз“ да осигури нужните количества синьо гориво на „Овергаз“.

Още снощи от компанията на Сашо Дончев категорично опровергаха лъжливите и заблуждаващи информации и посочиха, че няма такова писмо,а това е просто график за доствките само за три почивни дни -30, 31-ви декември и 1-ви януари. И заявиха, че в средата на следващата година руската компания ще се изтегли от смесеното дружество с „Овeргаз“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *