Овчаров предлага сделка на “Сименс”

Министърът преговаря с германците, за да спаси приватизацията на ТЕЦ-Варна

Сделка със „Сименс“ може да спаси приватизацията на ТЕЦ-Варна, която е пред провал. Днес министърът на икономиката и енергетиката Румен Овчаров ще преговаря с шефовете на германския концерн по договора за модернизация на топлоцентралата. Срещата е в деня, в който изтича срокът за подписване на приватизационната сделка с РАО ЕЕС. Руснаците обаче дадоха заден ход на преговорите заради контракта със „Сименс“ за 11 млн. евро. Документът е подписан без нашето съгласие, мотивират се хората на Анатолий Чубайс.

Румен Овчаров има два хода. Той може да поиска „Сименс“ да се оттегли. Така има шанс в хазната да влязат 360 млн. евро от продажбата на ТЕЦ-а. Друг вариант е държавата да поеме ангажиментите по договора с концерна. Ако това стане, ще бъде записано като клауза в приватизационния договор. Надявам се да намерим общ език, за да не слагаме допълнителни препятствия пред сделката с руснаците, заяви в петък Овчаров по „Дарик радио“.

Ако германската компания не се съгласи на сделка, ще се прекратят преговорите по продажбата на ТЕЦ-а и РАО ще си върне депозита за участие в конкурса. Възможно е руснаците да продължат да играят за „Топлофикация-Русе“. РАО беше кандидат и за двете дружества, но Комисията за защита на конкуренцията постанови, че се създава монопол и разреши покупката само на едната ТЕЦ. Ако РАО се откаже, Агенцията за приватизация ще започне преговори с втория кандидат – чешката ЧЕЗ. Но компанията вече е собственик на електроразпределителните дружества в столицата, София-област и Плевен. Така ЧЕЗ ще станат монополисти на пазара като електропроизводител и дистрибутор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *