Одобрена е програмата за изравняване на качеството на здравеопазването в ЕС

Европейските институции постигнаха споразумение по Програмата за публично здравеопазване за новия програмен период. Целта на схемата е да изравни качеството на здравеопазването в целия ЕС, съобщиха от Литовското председателство на общността.

Програмата за новия период носи името „Здраве за растеж“ и поставя фокуса върху връзката между икономически растеж и доброто здравословно състояние на гражданите на общността.

В бюджетната рамка на ЕС за седемте години от 2014 до 2020 са определени 449,4 млн. евро за новата здравна програма. Всяка година ще бъде изготвян план за критериите за финансиране на проекти по програмата.

Целта е да бъде оказвана подкрепа и да бъде добавяна стойност към политиките на страните от ЕС, така че да бъде подобрено здравеопазването за гражданите. Сред основните насоки на работата на програмата е и по-доброто планиране на обучението на лекарите.

Една от мерките е окуражаването на иновациите в областта, както и устойчиво развитие на системата. Става дума не само за нови технологии, а и до новаторски подход при организацията и структурирането на здравното обслужване, усвояването на ресурсите и финансирането на системите.

Благодарение на програмата ще бъдат намалени заплахите, пред които европейските граждани са изправени, при получаване на здравни грижи в друга държава от общността

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *