Одобриха стимули за развитието на капиталония пазар

Предложеният от депутати ГЕРБ Делян Добрев и Данаил Киилов от ГЕРБ изменения в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, с които се въвеждат тнови стимули за развитието на капиталония пазар, бяха приети на първо четене. От гласувалите 125 народни представители 122 бяха „за“, а трима се въздържаха.

 

В доклада на парламентарната комисия по бюджет и финанси се посочва, че промените целят да се постигне развитие на стабилен капиталов пазар в страната, както и да се преодолеят проблеми в практиката по прилагането на закона.

В уредбата на публичното предлагане на ценни книжа и допускането им до търговия на регулирания пазар се предлага промяна в дефиницията за публично предлагане на ценни книжа, като се увеличава броят на лицата от 100 на 150, до които се предоставя информацията за предлагане на ценни книжа за непублична емисия.

Предвижда се въвеждане на ново изключение от задължението за публикуване на проспект за емисии ценни книжа, чиято обща стойност в рамките на ЕС е по-малка от левовата равностойност на 1 млн. евро, като прагът се изчислява за период от 12 месеца. Намалява се срокът за разглеждане и произнасяне на КФН по заявления за потвърждаване на проспекти на емитенти, които нямат ценни книжа, допуснати до търговия на регулирания пазар, и не са предлагали публично ценни книжа, като по този начин се улеснява достъпът на дружествата до регулиран пазар.

Предвиждат се няколко промени, свързани с Фонда за компенсиране на инвеститорите. Предлага се в управителния му съвет да се включи и един представител на асоциацията на управляващите дружества. Целта е така да се осигури представителство в управлението на фонда на всички лица, които са задължени да правят вноски в него за компенсиране на инвеститорите. Предвижда се разширяване на хипотезите, при които се изплащат компенсации на клиентите на инвестиционния посредник от Фонда за компенсиране на инвеститорите. Предлага се да бъде освободен фондът от заплащане на корпоративен данък за дейностите по възстановяване и преструктуриране на инвестиционни посредници.

Правят се промени и в уредбата на първичното публично предлагане на облигации и допускането им до търговия на регулирания пазар, както и в уредбата на публичните дружества.

Очаквани последици от приемането на законопроекта са облекчаване на нормативната регулация, съкращаване на сроковете за произнасяне на надзорния орган по някои административни производства, по-голяма прозрачност на капиталовия пазар и по-ефективна защита на инвеститорите, се посочва в доклада на Комисията по икономическа политика и туризъм.

БСП ще подкрепи законопроекта, заяви Драгомир Стойнев. По думите му философията на законопроекта е добра, информира infostock.bg/. Крайно време е да се даде модерно законодателство, което да подкрепи българските предприятия, коментира той. По думите му промените ще доведат до по-голяма прозрачност.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *