Одобриха увеличение на дълга догодина

Резервът на здравната каса ще може да се прехвърли във фискалния резерв, стана ясно при обсъждането на проектобюджета за 2011 г. Бюджетът бе гласуван на второ четене на заседание на бюджетната комисия в парламента.

Предложението спестяванията в резерва на здравната каса да загубят статута си на „резервирани средства за здравеопазване“ и да станат част от фискалния резерв, с който правителството може да се разпорежда, е внесено от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова, Искра Фидосова и Димитър Главчев, пише „Дневник“.
С тазгодишния трансфер средствата ще достигнат 1.8 млрд. Промяната се промъкна за първи път в подписаното и скъсано след това споразумение с лекарския съюз, с което правителството се ангажира от догодина здравните вноски да отиват изцяло в бюджета на здравната каса, без да се заделя резерв в БНБ, както досега. Окончателното решение ще стане ясно при гласуването в пленарна зала.
При обсъждането на бюджета на НЗОК пък спорният момент беше прехвърлянето на 340 млн. лева от касата на здравното министерство, което плаща за спешната помощ и тежките заболявания.
С друга промяна в проектозакона, внесена след първото му гласуване в пленарна зала, ще се ограничат възможностите на местните власти да поемат нови задължения. Сега общините не могат да емитират дълг, ако плащанията по вече натрупаните са достигнал 25% от общите им приходи за годината (собствени и субсидията от централния бюджет). За догодина границата се сваля на 15% от приходите.
Депутати от управляващите припомниха, че провалът на валутния борд в Аржентина през 90-те години на миналия век тръгна от фалита на местните власти.
В същото време пак по предложение на ГЕРБ дългът, който правителството може да поеме догодина, се увеличава от 3.5 на 3.9 млрд. лв. основно заради планирания заем за БДЖ от Световната банка (от 450 млн. лв.). Според Менда Стоянова през 2011 г. държавата няма да се нуждае от повече от 600 млн. лв. външно финансиране, без да се включват целевите заеми за държавните компании.
40 млн. лв. допълнително ще бъдат осигурени за бюджета за образование през 2011 г., решиха още депутатите по предложение на „Атака“. Средствата ще бъдат разпределени по равно между висшето и средното образование.
Депутатите приеха и 10 млн. лв. допълнително за Министерството на културата за опазване на културно-историческото наследство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *