Одобриха 20 проекта по програмата за развитие на селските райони

Нови 20 проекта са одобрени по двете общински мерките по Програма за развитие на селските райони, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Одобрени са и проекти и по мерките „Модернизиране на земеделските стопанства” и „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”.
Става въпрос за осем проекта по Мярка „Модернизиране на земеделските стопанства”, както и осем проекта по двете общински мерки – „Основни услуги за населението в селските райони” и „ Обновяване и развитие на населените места”. Одобрени от комисията бяха и още четири проекта „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, уточняват още от Разплащателната агенция.
Общият размер на инвестицията на одобрените проекти по общинските мерки е 22, 7 млн. лв., а размерът на одобрените разходи по тях е 16 млн. лв. Проектите са основно за изграждане и реконструкция на ВиК мрежи, ремонт на улични мрежи и рехабилитация на обществени зелени площи – паркове, детски площадки и съоръжения към тях.
По една от най-атрактивните мерки – „Модернизиране на земеделските стопанства”, одобрените 8 проекта са с общ размер на инвестицията 15,6 млн. лв., като при коректно изпълнение на инвестиционното предложение Фондът ще изплати на кандидатите общо 5 млн. лв. Предложените проекти са основно в инвестиции за закупуване на земеделска техника. Сред тях бе одобрен и проект за модернизация и технологично оборудване на птицеферма.
По Мярка „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” одобрените 4 проекта са с общ размер на инвестицията 11,1 млн. лв., като стойността на одобрените разходи по проектите възлиза на 9,1 млн. лв. Предмет на инвестициите са производствен цех за плодови и зеленчукови консерви, производство на растителни и животински мазнини, производство на гроздова мъст, вино и оцет. Одобрените проекти са от областите Велико Търново и Сливен.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *