Оживлението на щатските пазари продължава и през следващите седмици

Започналият ръст на щатската борса може да продължи и през идващите седмици, тъй като понеделник и вторник са дните, в които ще бъдат обявени първите корпоративни отчети за четвъртото тримесечие.

Включеният в изчислението на индекса Dow Jones производител на алуминий – Alcoa Inc. се очаква да обяви печалба в размер на 37 цента на акция и продажби от 6,69 млрд. долара. Alcoa отчете печалба на акция от 30 цента и продажби за 6,04 млрд. долара за същия период на 2004 г.

Само ден по-късно пък се очакват резултатите на една от най-големите търговски вериги за хранителни стоки в САЩ – Supervalu Inc и Genentech Inc. Според Reuters Estimates печалбите на компаниите, включени в индекса S&P 500, се очаква да нараснат с 13,9 на сто в сравнение с година по-рано.

В петък щатските индекси затвърдиха силния си старт за годината, като регистрираха четвъртото си поредно повишение. Технологичният Nasdaq премина психологичната граница от 2300 пункта за първи път от май 2001 година.

За седмицата Dow Jones добави 2,25%, за да достигне 10 959,31 пункта, S&P 500 се повиши с 2,97 на сто до 1285,45 пункта, а Nasdaq отчете ръст от 4,55% до 2305,62 пункта.

До края на настоящия месец или в началото на февруари се очаква дебютът на акциите на New York Stock Exchange на борсата. Необичайно за компания с този размер книжата няма да се появят след първично публично предлагане (IPO), а след сливане с Archipelago Holdings Inc.

Местата на NYSE почти удвоиха цената си за изминалата година, като на 30 декември стойността им достигна внушителните 3,55 млн. долара. Книжата на Archipelago скочиха близо три пъти, за да приключат борсовата сесия в петък на ниво от 51,52 долара, в сравнение с 18 долара на 19 април, само ден преди да бъде обявена сделката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *