Озбърн: Опасността от много лош изход от гръцката криза нараства

Британският министър на финансите Джордж Озбърн изрази безпокойство от нарастващата опасност от „много лош изход“ от гръцката криза, предаде Bloomberg.

„Ясно е, че рисковете за световната икономика и за британската икономика заради това противопоставяне на Гърция и еврозоната нарастват всеки ден“, отбеляза той. „Рискът от погрешни сметки или неправилен ход, които да доведат до много лош изход нарастват“, заяви Озбърн пред телевизията извън официалната програма на срещата на финансовите министри и централните банкери от Г-20 в Истанбул.

Британският министър от няколко дни все по-често изразява безпокойството си от положението в Гърция. Сега той пояснява, че дискусиите се ориентират към намиране на приемливо решение за всички страни в кризата, която настъпи, след като крайнолявата СИРИЗА спечели изборите през януари. Според Озбърн Великобритания засилва готовността си за негативен развой на събитията.

„Тук, на срещата на Г-20, ние приканяме всички страни в този спор да постигнат съгласие, а в национален план ускоряваме подготовката си, за да можем да отговорим на какъвто и да е развой“ на събитията, продължи Озбърн.

Гърция е неофициална тема на разговори на срещата на Г-20 в Истанбул, посветена официално на по-консенсусни въпроси като растежа и борбата с укриването на данъци, отбелязва AFP.

Коментарите на Озбърн подчертават загрижеността сред световните лидери, че перспективата за излизане на Гърция от еврозоната може да доведе до сътресения на финансовите пазари, след като новото правителство се обърна срещу кредиторите си и настоява за предоговаряне на условията по спасителните пакети.

“Силно се надяваме, че Гърция ще остане в еврозоната, но това предстои да се види“, заяви от своя страна канадският финансов министър Джо Оливър пред репортери в Истанбул.

В Лондон пък министър-председателят Дейвид Камерън е ръководил в понеделник среща на служители от финансовото министерство и Английската централна банка, на която са изготвени планове при възможен изход на Гърция от еврозоната.

Може да се стигне до „потенциално хаотично и безредно излизане от зоната“, заяви Озбърн, като добави: “Няма съмнение, че британската икономика ще бъде засегната от кризата в еврозоната“.

В сряда финансовите министри от еврозоната ще се срещнат за спешни преговори за кризата в Гърция, а на следващия ден ще се състои срещата на върха на лидерите на Европейския съюз. Тази среща може да включва и дискусии за потенциално засилване на санкциите срещу Р

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *