ОИСР прогнозира подем на глобалната икономика през 2014-а година

През първата половина на 2014-а година ще има подобрение на растежа във водещите световни икономики с изключение на Индия, където се очаква известно забавяне, показва последното проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Водещите индикатори на базираната в Париж организация предполагат, че перспективите за много голяма част от глобалната икономика са се подобрили към края на 2013-а година.

Общите водещите индикатори продължават да показват признаци за подобрение на икономическите перспективи в повечето развити икономики, се посочва в последния доклад на ОИСР.

Според показателите, които се основават на наличната информация към ноември 2013-а година, икономическият растеж е в позиция да се ускори в САЩ, Великобритания, Япония и с голяма вероятност дори в еврозоната. Докато икономическо възстановяване в еврозоната ще продължи да бъде водено от Германия, има и признаци, че Франция и Италия ще се върнат по пътя на икономически растеж през следващите месеци, показва последното проучване на ОИСР.

Водещият индикатор за Франция нарасна до 100,3 през ноември от 100,2 през октомври, докато водещият индикатор за Италия нарасна до 101,2 от 101,0 пункта.

Ниво от 100,00 пункта за водещия индикатор означава, че икономическият растеж се очаква да бъде около неговия потенциален тренд в съответната страна. Така например темпът на икономически растеж на Китай е много по-висок, отколкото този в Германия.

Изнесените днес данни също така предполагат, че икономиката на Италия може би вече се намира на ръба на експанзията, след като тя се стабилизира през третото тримесечие на 2013-а година след две години на рецесия (спад на БВП).

Общият водещ икономически индикатор за 34-те страни-членки на ОИСР нарасна до 100,9 през ноември от 100,7 през октомври, достигайки най-високо ниво от март 2011-а година.

Водещият индикатор на ОИСР за САЩ се повиши през ноември от 101,0 пункта от 100,9 пункта през предишния месец, а на Япония до 101,4 от 101,2 пункта.

Аналогичният индикатор за Еврозоната се повиши до 101,0 пункта през ноември от 100,8 пункта през октомври, като от ОИСР виждат позитивна промяна в икономическия растежен импулс за региона.

Водещите индикатори за Бразилия и Китай също са нараснали (за Китай индекса се повиши до 99,4 от 99,3 пункта), което подсказва, че и двете икономики ще отбележат ускоряване на растежа през следващите месеци. Водещият показател за Индия обаче е останал непроменен през ноември от 97,5 пункта , след като отбеляза спад през предходните месеци, което предполага, че икономическият растеж може да се забави.

ОИСР посочи, че независимо от перспективата за всеобщо ускоряване на икономическия растеж с напредване на 2014-а година, водещите централни банки е малко вероятно да затегнат паричните си политики. Глобалното икономическо възстановяване все още остава крехко, като в същото време данните на ОИСР през миналата седмица показаха, че инфлационният натиск остава слаб – особено в Европа.

Водещите индикатори на ОИСР са предназначени да предоставят ранни предварителни сигнали за повратните точки между разширяване и забавяне на икономическата активност и се базират на широк спектър от серия икономически данни, които в исторически план сигнализират за промени в икономическата активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *