Около 50 български и чужди производители на вино се борят за „Златен ритон“ на „Винария“

Български и чуждестранни производители на 50 вина се състезават за наградите, които по традиция се връчват в първия ден на изложението „Винария“, което се провежда в Пловдив. Най-доброто вино ще получи „Златен ритон“, съобщиха организаторите от Националната лозаро-винарска камара и пловдивския панаир.

Дегустациите вече започнаха в града на тепетата. Броят на участниците в състезанието е рекорден, отбеляза Рада Виденова. Той повтаря успеха от миналата година. Претендентите от чужбина идват от Италия, Чехия и Молдова, коментира Рада Виденова, главен секретар на Националната лозаро-винарска камара. „От българска страна се включиха много нови малки изби, някои от тях за първи път, затова с нетърпение очакваме резултата от техния дебют“, добави тя.

Журито ще опита над 250 проби в три категории – бели, розе и червени, в които има по две подгрупи – за млади и за стари вина. Превес отново имат дегустаторите от чужбина, те са 12 от общо 20 оценители, като българските също са със солиден опит от участието си в комисии на международни конкурси.

В журито са поканени експерти от Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Румъния, Чехия, Полша, Франция, Италия и Белгия, които са еножурналисти, търговци и винени консултанти. „Това са известни дегустатори, които ще отнесат със себе си впечатленията от нашите вина, както и от избите, които ще посетят тук. Ще се създадат и предпоставки за реални бизнес взаимоотношения, тъй като те, заедно с още 10 чуждестранни търговци, ще посетят и Международната изложба „Винария 2015″, която отваря врати на 4 март. Гостите са от държави, които представляват важни за България винени пазари“, коментира Виденова.

„2014 година беше трудна за бранша поради лошите метеорологични условия. На места реколтата беше напълно унищожена. Разбира се, има и места, където колегите успяха да съхранят гроздето и получиха добри вина. Тези добри вина ще дегустира журито“, каза Рада Виденова. Имената на победителите ще бъдат обявени на 4 март на церемонията „Нощта на Златния ритон“.

От следващия ден наградените вина може да бъдат опитани и от посетителите на „Винария 2015“. На 21-то издание на „Винария“ ще бъде изграден Град на виното, който пресъздава атмосферата на българските възрожденски селища със своите малки къщи и пъстра главна улица. Има зони за експозиции, за гурме демонстрации, за презентации и за отдих, пресцентър и бутик, където ценителите могат да купят изискани вина на заводски цени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *