Около 78 000 лв. е средният размер на ипотечния кредит

Около 78 000 лв. е средната сума, която хората теглят като ипотечен кредит. Средният срок за погасяване е 18 години, месечната вноска е около 570 лв. Това става ясно от данните на Райфайзенбанк (България) ЕАД.

От анализа става ясно, че макар и с по-бавни темпове, лихвите по кредитите продължават да намаляват.

В допълнение с наблюдаваното оживление на имотния и кредитен пазар, хората могат да получат заем на изгодни нива, които са по-ниски от равнищата преди кризата.

Основният процент от сделките са за покупка на жилище. По-малък дял заемат кредитите за ремонт или строеж. Наблюденията на Райфайзенбанк показват, че в момента пазарът на жилищно кредитиране се диктува от индивидуални оферти към клиентите.

„Клиентите са все по-информирани и пазарът изисква индивидуален подход към всеки един от тях както по отношение на качеството на обслужване, така и при отправянето на ценова оферта“, заяви Мариела Атанасова, директор на дирекция „Индивидуално банкиране“ в Райфайзенбанк.

Съгласно данни на БНБ от началото на годината средният годишен лихвен процент по жилищни кредити е спаднал с около 0.7 процентни пункта – от 6,5% през януари 2015 г. до 5,8% към юни 2015 г.

Данните показват още, че около 16% от клиентите, теглили жилищни кредити, ползват фиксирана лихва за определен период от време.

Друга тенденция, която се наблюдава, е ръст на дела на жилищните кредити в лева, които вече достигат 90% от всички нови сделки.

Данните на Райфайзенбанк показват още, че над 90% от кредитополучателите ползват и други банкови продукти, които им дават допълнителни преференции не само по отношение на кредита, но и като цялостно банково обслужване. 80% от клиентите са предпочели да ползват застраховка „Живот“ за по-голяма сигурност и спокойствие при изплащането на кредита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *