Около Moody’s се задава грандиозен скандал

Бившият кредитен аналитик на рейтинговата агенция Пол Бийнсток е завел дело срещу бившия си работодател с твърдението, че е бил уволнен незаконно
Бившият кредитен аналитик на рейтинговата агенция Moody’s Пол Бийнсток е завел дело в Нюйоркски съд срещу бившия си работодател, съобщи Уолстрийт джърнъл.
Бийнсток твърди, че е бил уволнен незаконно след натиск от прекия му шеф, който е отказал да бъде повишен кредитният рейтинг на фармацевтичната компания Express Scripts с мотива, че тя не си е платила Moody’s за това.
От своя страна представители на кредитната агенция твърдят, че Бийнсток е освободен през декември 2007 година в рамките на планови съкращения.
От Express Scripts засега отказват коментар.
Ищецът твърди, че през декември 2007 година е представил на комитета по рейтингите на Moody’s свои предложения за повишаването на оценката на Express Scripts от Ba1 до Baa3 на основание подобряването на показателите за дейността на компанията. Първоначално пет от седемте членове на комитета са гласували положително на предложението, но супервайзърът на Бийнсток – председателят на рейтинговия комитет Патрик Финегън е предложил вотът да се повтори, добавяйки, че „Express Scripts не ни е платил и не заслужава повишаване на нашата оценка“. така повторното гласуване е било предопределено и шестима от седемте членове на комитета са гласували против.
На следващия ден Бийнсток е написал жалба към съответния департамент на агенцията, а седмица по-късно е бил уволнен от компанията.
Жалбата потвърждава отдавна изказвани съмнения, че рейтинговите агенции се ръководят в оценките си срещу заплащане, коментира изданието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *