Оксфам: 1% от хората притежават повече от останалите 99%

Единият процент най-богати жители на планетата притежават повече от останалите 99 процента, обяви британската неправителствена организация Оксфам (Oxfam).

Пропастта между най-богатите и останалата част от населението на Земята се е разширила драматично през последните 12 месеца, отбелязва хуманитарната група в доклад, озаглавен „Една икономика в служба на 1-ия процент“. Той бе публикуван преди световният елит да се събере в швейцарския курорт Давос от сряда до събота.

Миналата година Оксфам пророкува, че през 2016 г. стойността на имуществото на единия процент най-богати жители на планетата ще надхвърли тази на останалите 99 процента. Тази прогноза обаче се е сбъднала още през миналата година, подчерта неправителствената организация.

Като илюстрация за колосалното увеличаване на неравенството през последните години, Оксфам посочва, че 62-ата най-богати хора на Земята притежават толкова, колкото по-бедната половина от човечеството. Преди пет години за този „баланс“ са били необходими „цели“ 388 богаташи.

Според Оксфам от началото на този век по-бедната половина от човечеството се ползва от под 1 процент от увеличаването на световното богатство. За сметка на това половината от това нарастване отива при 1-ия процент най-богати жители на планетата.

Оксфам призова участниците в Световния икономически форум в Давос да действат.
„Не можем да продължим да оставяме стотици милиони хора да страдат от глад, когато ресурсите, които биха могли да им помогнат, са в ръцете на няколко души на високо равнище“, подчерта организацията в комюнике.

С цел неутрализиране на това увеличаване на неравенството Оксфам призовава по-конкретно да бъде сложен край на епохата на данъчните убежища.

Девет от всеки 10 компании, стратегически партньори на Световния икономически форум в Давос, са представени в най-малко един данъчен рай. Тази система на укриване на данъци не позволява на стотици милиони хора да се измъкнат от бедността, подчертава Оксфам.

Миналата година неколцина икономисти оспориха методологията, използвана от неправителствената организация. Оксфам обаче защити своя метод – да изчислява нетното състояние на хората, като от притежаваните от тях активи извади дълговете им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *