ОЛАФ отрече да е искал назначението на Калина Илиева за директор на фонд „Земеделие“

© Снимка:БГНЕС

От Европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ, отрекоха да са оказвали каквото и да е влияние за назначаването на Калина Илиева като директор на фонд „Земеделие”. Пред БНР говорителят на ОЛАФ Павел Борковец съобщи, че преди време са били неофициално уведомени от българските власти за това предстоящо назначение, но не са се намесвали по никакав начин. Борковец коментира публикациите, според които причина за бързата кариера на Илиева са „близките й връзки с представителя на ОЛАФ в България Арно Хайнен”.
„Първо – господин Хайнен не е представител на ОЛАФ в България. Той е служител на ОЛАФ, работил е в България, бил е на няколко мисии в страната. Той няма да коментира тези информации, защото на служителите на ОЛАФ не е разрешено да контактуват директно с медиите. Той обаче отрече всички тези твърдения. ОЛАФ изцяло го подкрепя и ще продължи да го подкрепя, ако той реши да предприеме някакви действия в своя защита”, каза Берковец.По повод информациите, че Калина Илиева е изпратила над 400 писма до ОЛАФ, обвинявайки в корупция земеделски производители и политици, говорителят на службата заяви, че за последната година там са получили 93 официални сигнала за нарушения от оторизираните български власти.
Павел Борковец обаче отказа да съобщи дали сигнали от Илиева въобще не са постъпвали или не са били взети предвид, позовавайки се на конфиденциалността на източниците на данни за разследванията на ОЛАФ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *