Оли Рен: ЕС не трябва да замразява разширяването

Европейският съюз (ЕС) не трябва за замразява плановете си за приемане на страните от Западните Балкани, заяви еврокомисарят по разширяването Оли Рен в отговор на германските призиви за пауза в приемането на нови членове, предаде Ройтерс.
Вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви, че 27-членният блок се нуждае от фаза за консолидация преди към него да се присъединят нови членове.
Комисарят по разширяването Оли Рен заяви, че перспективите за присъединяване към блока ще помогнат за установяване на политическа стабилност и провеждане на икономически реформи в Западните Балкани, регион разкъсан от войни през 90-те години на миналия век.
“Не можем да си вземем почивка от нашия извънредно скъп труд за стабилност и прогрес в Западните Балкани, които в основата си са осигурени от европейската перспектива“, каза той.
„Това е… котва на стабилността в Югоизточна Европа. Не трябва да клатим тази котва“, добави Рен.
Той подчерта, че икономическата криза и усилията по ратифициране на Лисабонския договор на ЕС за институционалните реформи не трябва да разстройва усилията за разширяване на блока.
Investor.bg

Finance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *