Оли Рен стана гръцки премиер за ден

Пакет от нови болезнени мерки за овладяване на финансовата криза ще обяви утре гръцкото правителство.
Вчера в Атина за разговори бе комисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, придружаван от представители на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд, съобщава БТА, позовавайки се на гръцките вестници.

За тези мерки днес следобед премиерът Георгиос Папандреу ще информира парламентарната група на управляващата Социалистическа партия ПАСОК. Очаква се Папандреу да поиска подкрепа от депутатите-социалисти за пакета от мерки.

Наблюдателите коментират, че мерките са били по наставления на Оли Рен, който след разговорите с ръководството в Атина призовал гърците да проявят „кураж“. „Вземете нови мерки и кураж, гърци“, казал Оли Рен, според в. „Сити прес“. Финландският еврокомисар призовал правителството възможно най-скоро да обяви допълнителни мерки, а политическите сили и социалните партньори да ги подкрепят.

„Това е критичен момент за бъдещето на Гърция“, казал Оли Рен и добавил, че „никоя страна от еврозоната не може да живее постоянно извън възможностите си“. На въпрос дали ще бъде премахната 14-та заплата, еврокомисарят споделил мнението на Брюксел, че „е необходимо да бъдат намалени държавните разходи за заплати“, но подчертал, че „това трябва да реши гръцкото правителство и да огласи конкретни мерки“.

В. „Авриани“ отбелязва, че Оли Рен вчера бил влязъл в ролята на премиер и че се държал като „гаулайтер“. Припомня се, че премиерът Папандреу вчера е дал да се разбере, че се задава „ножица“ за 14-та заплата, като казал, че гърците са готови да направят жертви, за да може страната да излезе от кризата. В. „Вима“ пише, че в ръцете си Папандреу държал три сценария за орязване или премахване на 14-та заплата и че това щяло да стане или еднократно, или на части. Смята се, че с 20 на сто ще бъдат съкратени бонусите за Великден и Коледа и надбавката към отпуската.

Вторият вариант бил тази надбавка да бъде премахната, а третият – тя да бъде намалена с 30 на сто, както и бонусът за Коледа. Предполага се, че мерките, които трябва да донесат икономии в размер на 3,5-4 млрд. евро, щели да предвиждат още замразяване на пенсиите за тази година, увеличаване на ДДС с два пункта, увеличаване на акцизите върху горивата, напитките и цигарите, нарастване на специалната такса за леките автомобили над 1600 кубика и облагането с данък на луксозните стоки. Синдикатите са против тези мерки на правителството.

Дясната опозиция вини кабинета за това затягане на коланите и двупартийния модел в страната. Според нея правителството „е предало без бой страната на милостта на международни борсови пазари“. Вестникът коментира, че това ще е третият пакет от мерки, предприемани досега от правителството под натиска на Брюксел, от които се чака да бъдат икономисани 4,8 млрд. евро.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *