Оманският фонд ни съди заради КТБ

Най-големият държавен фонд на Оман е предприел правни действия срещу българското правителство заради случая с Корпоративна търговска банка (КТБ), твърди започнат източник, цитиран от „Ройтерс“. В публикацията се припомня, че фондът притежаваше дял, в размер на 30%, от капитала на четвъртата по големина финансова институция в страната ни. Новината за предприетите от Оманския фонд действия дойдоха след като парламентарната комисия, която се занимаваше със случая с КТБ, излезе със своя доклад относно казуса с банката.

От изданието припомнят, че част от акционерите в КТБ, сред които и фондът, официално изявиха желание да се включат в оздравяването на финансовата институция. Те изпратиха писмо с предложение как точно може това да се случи до Българската народна банка (БНБ) през октомври 2014 г. Само месец по-късно обаче централният трезор отне лиценза на финансовата институция и стартира процедура по несъстоятелност.

„Искът е отнесен към европейските съдилища“, твърди анонимен източник от Оманския фонд. „Нашите искания са да се възстанови стойността на инвестициите ни в КТБ до деня, в който банката беше поставена под специален надзор. Заедно с това ще искаме да бъдат изплатени и лихви“, допълва той.

В края на април тази година адвокатът на банкера Цветан Василев – Константин Симеонов, коментира, че Оманският фонд вече е завел дело срещу България за 700 млн. евро в европейските институции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *