Оманският фонд работи върху спасителен план за КТБ

Държавният инвестиционен фонд на Оман и други акционери в българската Корпоративна търговска банка (КТБ) ще се опитат да стабилизират закъсалата финансова компания и се надяват на осъществят план, който ще бъде факт в рамките на три месеца, съобщава БНР, позовавайки се на агенция Ройтерс.

В края на миналата седмица българският министър на финансите Петър Чобанов разговаря по телефона с шефа на Оманския суверен инвестиционен фонд (SGRF) относно перспективата за помощ от страна на фонда, след като плановете за държавна намеса при спасяването на КТБ бяха отхвърлени от опозицията (ГЕРБ) и от част от управляващите (БСП) в парламента на България.

Българите са съгласни да работят с акционерите в банката, за да се осигури приемлив работен план в рамките на период от три месеца като заместител на опцията за национализация на КТБ, твърди пред Ройтерс източник от фонда, отказал да бъде назован.

Оманският държавен инвестиционен фонд е потенциален ключов играч в банковата миникриза в България, тъй като от 2009-а година насам той притежава 30% от Корпоративна търговска банка.

През юни КТБ беше принудена да поиска да бъде поставена под специален банков надзор от страна на Централната банка на България след като нейни клиенти изтеглиха повече от една пета от общите депозити на фона на информации за сенчести сделки на основния собственик на банката Цветан Василев.

Последвалият одит показа, че дейностите в банката са несъвместими със закона и добрите банкови практики, според БНБ.
Източникът на фонда SGRF сподели пред Ройтерс, че всяко едно решение на проблемите с

КТБ не означава задължително, че Оман ще инвестира повече пари в банката. Вместо това предложенията включват намаляване на дела на Василев в банката чрез привличане на средства от други международни инвеститори.

Друго предложение е да се засили Управителния съвет на КТБ с независими експерти, каза източникът, като добави, че фондът SGRF иска да помогне за стабилизирането на банката поради важната й роля в икономиката на България.

Оман гледа на България като приятел, и ние сме уверени, че българското правителство и останалите акционери ще работят за постигане на най-доброто в тази деликатна ситуация, както и за повторно отваряне на КТБ с по-стабилна ситуация, каза източникът за агенция Ройтерс.

Предварителните оценки на българските власти бяха, че цената за публично спасяване на КТБ ще бъде между 1,5 млрд. и 2 млрд. български лева.

Според изявление на Оманския фонд преди време (през 2009-а година), тогава той е платил около 129 милиона долара за своя дял в КТБ. Въпреки че Оман е водещ износител на петрол, самият суверенен инвестиционен фонд на страната не е толкова голям, колкото тези на богатите държави от Персийския залив. Активите на SGRF са общо за около 13 млрд. щатски долара, според оценка на Суверенния инвестиционен институт, който изследва индустрията.

Ако Оманският фонд не инвестира повече пари в Корпоративна търговска банка, не е ясно кои други инвеститори биха могли да направят това. По-рано по време на кризата с КТБ, руската банка ВТБ, която притежава малко под 10% от банката, отказа да налее повече пари.

Миналия петък Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) заяви, че е готова да помогне на България да се справи с проблемите в банковия й сектор, но само ако София първа излезе с ясен и координиран план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *