Омбудсманът: БНБ трябва да има адекватни действия спрямо КТБ

Колкото по-дълго Корпоративна търговска банка стои заключена, толкова по-зле. БНБ трябва да има адекватни действия. Това заяви в ефира на БНТ омбудсманът Константин Пенчев. По думите му мантраната на централната банка е била да затвори две банки, за да може да преброи задълженията, но понеже е много сложно, това продължава вече до ноември.

„Затова питам, чакайте, господа банкери, вие банката спасявате ли, или искате да я фалирате. Ако я спасявате, да бяхте казали – започваме да спасяваме банката и ще го направим по този и този начин“, коментира Пенчев и допълни, че проблемът е за хората, чиито влогове не са гарантирани, тъй като другите ще бъдат върнати. Ако трябва държавата ще тегли заем и ще ги изплати, уточни той.

Омбудсманът коментира и ситуацията в енергетиката, като заяви, че по отношение на ЕРП-тата не се вижда подобрение спрямо 2012 г. Пенчев не изключи нови протести тази зима, тъй като няма никакво развитие по наболелите проблеми. Той заяви също така, че ДКЕВР трябва да се избира от Народбното събрание, тъй като това ще гарантира нейната независимост.

По отношение на бъдещото правителство Пенчев коментира, че страната ни се нуждае от значителни реформи, затова кабинетът трябва да се сформира не за кратък период от време, а през следващите поне 2 години. Новото правителство трябва да ограничи хоризонта си до местните избори догодина или до президентските, обяви още омбудсманът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *