Омбудсманът се зае с лихвите на банките

Препоръките са пратени във връзка с многобройни жалби на граждани, информираха от кабинета на омбудсмана.
Пенчев на практика иска промяна на Закона за кредитните институции, тъй като според него в него липсва критерият „обективност“ при определянето на лихвения процент по отпуснатите кредити. Спорът за това се води от няколко години и засега банките надделяват.Омбудсманът на Република България Константин Пенчев е пратил писмени препоръки до председателя на БНБ Иван Искров и финансовия министър Симеон Дянков да намерят начин за ограничаване на едностранното увеличение на лихвите от страна на банките и съдържането на неравноправни клаузи в общите им условия.
Препоръките са пратени във връзка с многобройни жалби на граждани, информираха от кабинета на омбудсмана.
Законът им позволява да увеличават и намаляват лихвите по вече отпуснатите кредити по критерии, които самите банки си определят. Обикновено лихвата се образува от някакъв индекс плюс надбавка, която самата банка може да променя по всяко време.
Другият разпространен начин е едната съставна част на лихвата да е публично известен индекс от рода на ЛИБОР, ЮРИБОР и др., но плюс някакъв друг индекс, който пак се определя от самата банка. Това важи както за потребителските, така и за ипотечните кредити в България.
„По този начин няма възможност за контрол от страна на БНБ доколко условията, определени от банката, при които може да се променя лихвата, са обективни и оправдани или са средство за необосновано прехвърляне на определени рискове от кредитната институция върху кредитополучателите”, категоричен е омбудсманът в писмото си.
Пенчев е открил още една законова вратичка, която позволява на банките да действат по този начин: член 144 ал. 2 от Закона за защита на потребителите. Той гласи, че „доставчикът на финансови услуги си запазва правото, при наличие на основателна причина, да промени без предизвестие лихвен процент, дължим от потребителя или на потребителя“. Наличието на такъв текст означава, че дори банковите закони да се променят, трезорите пак ще намерят начин да променят лихвите по свое усмотрение.
Миналата година например в Закона за потребителския кредит след дълги спорове бе вписано правилото, че банките определят лихвата според „референтен лихвен процент”. Само че самият той представлява индекс, който се изчислява от банката по определена от него методология. Нищо не пречи на финансовата институция да промени тази методология когато поиска и по този начин да промени лихвата. Константин Пенчев твърди, че това отново дава възможност на банките да ощетяват потребителите си.
Според омбудсмана всичко това създава съмнения за противоконституционност.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *