Онлайн само на любовни теми: от днес е разрешено следенето в интернет

 
 

© Снимка: http://www.scamfreeinternet.com

 

От днес са в сила промените в Закона за електронните съобщения, с които се разрешава проследяване на интернет трафика за предотвратяване на тежки престъпления. Достъпът до данните ще става само с разрешение на съдия.
Заради силната обществена реакция, МВР смекчи първоначалното си намерение за тотален трафичен контрол онлайн. Сега интернет доставчиците и мобилните оператори ще имат 3 денонощия, за да предоставят на ДАНС, МВР и Националната разузнавателна служба поисканата им информация, но само ако председател на Районния съд или упълномощен от него съдия е преценил, че искането е за предотвратяване и разкриване на тежко престъпление или за разследване на компютърно престъпление. Съдържанието на съобщението, обаче няма да се разкрива.
Интернет доставчиците и мобилните оператори са длъжни да пазят сведенията за трафика година. Ако в 6-месечен срок получените данни не бъдат използвани за образуване на досъдебно производство, те задължително ще се унищожават. Това е записано в закона.
Комисията за защита на личните данни ще наблюдава дейността на операторите, а парламентарна комисия – тяхното използване и унищожаване. Комисията ще има и задължението да уведомява служебно гражданите за неправомерна намеса в личния им живот.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *