Онлайн финансирането в Европа набира скорост

Европейският пазар за алтернативно онлайн финансиране е нараснал със 144% през миналата година до почти 3 млрд. евро, показва доклад на Университета в Кеймбридж и консултантската компания EY, цитиран от Financial Times. Според изследването през тази година общата сума може да достигне 7 млрд. евро заради усиленото търсене на алтернативно финансиране от страна на компаниите. Проучването показва как този нишов пазар вече се е превърнал в малък сектор и продължава бързото си развитие, отбелязва изданието. Нови платформи Малките и средниje предприятия и стартиращи компании са основните клиенти на алтернативните платформи за онлайн финансиране като crowdfunding. Това идва като резултат от свиването на кредитирането от страна на традиционните банки на фона на усилията им да отговорят на повишените изисквания за капиталова адекватност, налагани от регулаторите.

Платформата Crowdfunding се доказва като все по-популярна сред стартиращите бизнеси. Тя е базирана на акции, които се продават през интернет на групи от инвеститори, чието индивидуално участие може да е едва 10 паунда. Други платформи работят с директна връзка между потребителите (peer-to-peer – P2P). По този начин се осигурява по-евтино финансиране от това на традиционните банки, при което освен това не се поема кредитен риск за счетоводните баланси. Секторът все повече привлича и инвеститори, които търсят по-висока доходност на фона на рекордно ниските лихвени нива. Британска доминация „Алтернативното финансиране, поне в някои европейски държави, е на крачка от това да стане част от мейнстрийма“, отбеляза един от авторите на изследването Робърт Уардроп, който е изпълнителен директор на центъра за алтернативно финансиране към Cambridge Judge Business School. Един от изводите на доклада е, че Великобритания доминира пазара на алтернативно финансиране с обща сума от 2.34 млрд. евро за миналата година. През миналата година британската платформа за peer-to-peer кредитиране е успяла да привлече 65 млн. долара от големи американски технологични инвеститори като Union Square Ventures и Ribbit Capital. Пак през миналата година британският хедж фонд Marshall Wace е набрал 200 млн. паунда за първичното публично предлагане на P2P Global Investments. Това е първият британски peer-to-peer, който излиза на борсата. При борсовия му дебют са емитирани облигации за общо 250 млн. паунда.

По-рано този месец базираната във Великобритания борса за кредитиране Hargreaves Lansdown обяви, че планира да създаде собствена P2P платформа за кредитиране, за да се възползва от бързия растеж на сектора. Според авторите на доклада изследването им покрива 90% от европейските онлайн платформи за алтернативно финансиране. В сравнение с Великобритания пазарите за онлайн кредитиране в континентална Европа са скромни. На второ място се нарежда Франция със 154 млн. евро, набрани през 2014 г. Следват Германия със 140 млн. евро, Швеция със 107 млн. и Холандия със 78 млн. „Успехът на британския пазар отчасти се дължи на търсенето на доходност от страна на инвеститорите, чиято активност се увеличава в резултат на програмите за количествено облекчаване на английската и Европейската централни банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *