ООН: По-малко от 40% от нелегалните имигранти в ЕС се връщат в страните си

По-малко от 40% от имигрантите, на които е отказано убежище в ЕС, са върнати в родните си страни, заяви европейският директор на Върховния комисариат на ООН за бежанците Винсан Кошетел пред DPA.

В този брой са включени значителен брой икономически имигранти от Западните Балкани.

„Тези хора трябва да бъдат изпратени обратно, за да има място за онези, които се нуждаят от международна защита“, добавя Кошетел.

По думите му за общественото мнение е крайно необходимо да се разбира как работи системата и че тези, които остават в ЕС, са хората, които се нуждаят от протекция, а не останалите.

„Системата за предоставяне на убежище не може да работи без обществена подкрепа“, коментира директорът.

В същото време комисарят за имиграцията на ЕС Димитрис Аврамопулос късно във вторник обяви, че Великобритания и Франция ще получат съответно 27 млн. и 20 млн. евро за справяне с имигрантската криза в граничния град Кале от Европейския фонд за убежище, имиграция и интеграция, предавa Open Europe.

„Повече усилия са необходими в сътрудничеството с трети страни, от които пристигат и през които преминават имигрантите, по-специално трябва да се обърне внимание върху връщането и споразуменията за реадмисия“, заявява Аврамопулос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *