ООН прогнозира забавяне на световната икономика до 1,8% тази година

Задълбочаващата се кредитна криза в богатите държави, обезценяването на американския долар и нарастващите цени на петрола и суровините са основните заплахи пред икономическия растеж по света се казва в доклад, изготвен от икономистите на Организацията на обединените нации. Експертите допълват, че развиващата се криза по отношение на храните не е само тежък хуманитарен проблем, но може да доведе до политическа и социална нестабилност в някои развиващи се страни и до „връщане” по отношение на напредъка към Целите на хилядолетието за развитие.

Докладът прогнозира, че световният икономически растеж през тази година ще се забави рязко до 1,8 процента тази година, а догодина ще е 2,1 на сто, при ръст на световната икономика от 3,8 процента през 2007 година.

Според доклада много зависи от развитието на САЩ, които запазват водещата си роля по отношение на икономиката, където сривът на жилищния пазар и слабостта на кредитния и финансовия пазари там доведоха до световния спад.

Най-лошият сценарий е, че световната икономика ще изпадне в застой, ако чрез мерките, предприети в САЩ, не се овладее икономическата ситуация там, а цените на жилищата продължат да падат в комбинация със затягане на кредитните условия.

За да се подкрепи световната икономика, докладът призовава за международно координират пакет от стимули.

За противодействие на повишаващите се цени на храните, икономистите препоръчват подобряване на снабдяването и продуктивността, като се инвестира в напоителни системи, инфраструктура, подобряване на семената и торовете, както и в проучванията и развитието в селското стопанство.

Освен това, за да се премахнат ограниченията при доставките на жизненоважни суровини като храните според доклада са нужни реформи в механизмите на регулация и контрол, за де се избегнат нови проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *