ООН се подготвя за поне 450 000 имигранти в Европа през 2016 г.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (UNHCR) очаква броят на бежанците и имигрантите, прекосяващи Средиземно море на път за Европа, да достигне 400 000 души през 2015 г.

В документ, призоваващ за спешно събиране на дарения, се посочват предварителните оценки.

„В UNHCR смятаме, че през 2015 г. пристигналите за пръв път в Европа през Средиземно море, ще е около 400 хиляди души. През 2016 г. броят им може да бъде 450 000 или повече“, се казва в текста.

Досега през тази година в Европа по морските трасета в Средиземноморието са пристигнали около 366 000 души. Ако прогнозите на комисариата се сбъднат, това означава, че догодина континентът трябва да очаква увеличение с поне 12% спрямо настоящата.

С новата вълна ще трябва да се справя нов ръководител на комисариата. След 10 години начело бившият португалски премиер Антонио Гутериш съобщи, че се оттегля в края на 2015 г. През юни мандатът му бе удължен с 6 месеца и сега той обяви, че няма да се кандидатура за нов.

В петък ръководителят наUNHCR каза, че ЕС трябва да впрегне всичките си сили и да предприеме „фундаментални промени“ в политиката си, за да може да приеме повече бежанци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *