Опасност №1: слабият долар

Слабият долар заплашва възстановяването
Money.Bg – 03 Юни 2009, 13:17
В днешен анализ на Financial Times се изказва сериозно съмнение относно способността за по-нататъшно стабилно възходящо рали на фондовите борси.
Според този анализ, ралито на основните фондови индекси от около 40% от рекордните дъна в началото на март насам доведе до рязко обезценяване на долара, което пък доведе до силно поскъпване на петрола и на суровините.
В същото време има разпродажби на държавни ценни книжа на САЩ, което качи в последните дни силно тяхната доходност до най-високи нива за годината, което на практика означава повишение на реалната дългосрочна лихва и може да доведе до ново повишение на ипотечните лихви.
Всички това силното повишение на цените на суровините и на реалната лихва заплашва да торпилира в скоро време всичките позитивни икономически сигнали от двете страни на океана от последните седмици.
В анализа на Financial Times се посочва, че подобрението на повечето икономически индикатори (главно в САЩ и в Обединеното кралство) е продукт на рекордно ниската лихва на Фед и Банката на Англия и на огромните финансови инжекции за подобряване на ликвидността на финансовите пазари.
Това предполага, че когато тези огромни стимулиращи пакети започнат да се изтеглят, икономическото възстановяване може и да не продължи. FT също така предупреждава, че ще мине доста време преди да има подобряване на баланса на домакинствата, както и че все още има спад (макара и по-умерен) на печалбите на корпорациите, което предполага, че текущите нива на коефициента P/E (цена/печалба) на акциите на компаниите може би са прекалено високи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *