ОПЕК: Обезценяването на валутите на развиващите се икономики ще засегне петрола

Нови сътресения при валутите на развиващите се страни биха могли сериозно да засегнат търсенето на петрол в големите икономики, предупредиха от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

В своя традиционен месечен доклад организацията посочи, че силните скорошни разпродажби в развиващите се икономики са засегнали „леко“ цената на енергийната суровина. Въпреки това от ОПЕК подчертаха, че евентуално по-нататъшна волатилност може да застраши търсенето в региона.

„Развиващите се икономики са основният двигател на растежа на търсенето на петрол в последните години“, се посочва в доклада, цитиран от CNBC.

„Въпреки че най-големите икономики от ОИСР ще постигнат силен растеж на БВП през тази година, което се очаква да компенсира недостига в нововъзникващите и развиващите се икономики, резултатът от обезценяването на валутите в големите развиващи се икономики би могъл да причини забавяне на растежа на търсенето, особено ако волатилността на валутния пазар продължава“, посочиха от организацията.

Коментарите дойдоха след трудния старт на годината за валутите на нововъзникващите пазари, които отчетоха значителна волатилност. Движенията бяха стимулирани от корекциите в монетарната политика на Федералния резерв на САЩ, който започна да свива програмата си за изкупуване на облигации.

ОПЕК съобщи още, че очаква търсенето на петрол през 2014 г. да се увеличи до около 1,1 млн. барела на ден – с 50 000 барела повече спрямо предходния месец.

Въпреки това от международната организация посочиха, че това подобрение в търсенето на петрол в световен мащаб „ще остане под потенциалния растеж“.

Кошницата на ОПЕК – мярката, обединяваща основните предлагани сортове от енергийната суровина, спадна с почти 3 долара до 104,71 долара за барел през януари на фона на мечи настроения.

Въпреки това тежките метеорологични условия в САЩ предизвикаха скок в търсенето на горива за отопление, което укрепи енергийния пазар в най-голямата икономика в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *