Оперативните програми ще са окончателно готови най-рано през лятото на 2014 г.

Оперативните програми ще бъдат окончателно готови най-рано през лятото на следващата година. Това стана ясно на дебат за новия програмен период на ЕС 2014-2020 г. Причината е, че на този етап европейските регламенти за всеки един инвестиционенфондна ЕС още са на етап проекти.

Експерти коментираха пред Investor.bg, че преговорите в рамките на ЕС ще продължат най-вероятно до края на годината и едва след това може 28-те държави членки да договорят окончателно с Брюксел оперативните си програми.

Какво означава това за фирмите, които искат да подготвят европроекти? Най-оптимистичната прогноза, която може да се направи, е, че през август могат да бъдат отворени първите мерки, по които ще се кандидатства. Това ще се случи само, ако администрацията по съответната програма се фокусира върху една – две мерки и подготви бързо наредбите за тях.

В близките дни се очакват коментарите на Еврокомисията по документа, с който България договаря еврофинансирането – Споразумението за партньорство, което бе изпратено в Брюксел през август, съобщи Мария Димитрова, директор на дирекция „Информация и системи за управление на средствата от ЕС“ в Министерски съвет.

На форума социалният министър Хасан Адемов представи приоритетите на новата програма „Развитие на човешките ресурси”. Той напомни, че по стратегията „Европа 2020” до 2020 г. равнището на заетост за населението между 20 и 64-годишна възраст трябва да достигне 76%, а броят на хората в бедност да намалее с 260 000 души. Адемов обеща облекчени административни процедури по програмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *