Операция „Чисти храни“

Държавата най-сетне реши да въведе пълен контрол върху храните. Сега регулацията се размива между различни агенции и министерства, което създава огромни пробойни в системата. Дълго чаканата Агенция по храните най-вероятно ще заработи в края на годината под шапката на министерството на земеделието. Преди месеци министърът на земеделието Мирослав Найденов обяви създаването й за приоритет при управлението му, но малко след това се отрече, оправдавайки се с кризата.
Стрелката се връща назад  Оказа се, че министерството на земеделието просто е печелило време, за да разработи коренно нова стратегия за бъдещата агенция. Която да е на пряко подчинение на земеделското министерство, въпреки че първоначалната версия беше да е под опеката на Министерския съвет. На практика авторите на проекта се връщат назад във времето, когато контролът беше в една точка. Със създаването на агенцията се слага край на двувластието при проверките на животински и растителни храни. И ако досега НВМС следеше за млякото, месата и сирената, а РИОКОЗ за безопасността на доматите и чушките, в близко бъдеще тази функция ще я изпълнява един орган, защото лабораториите ще се слеят. Едно от най-положителните следствия е, че ще се сложи край на размитата отговорност и взаимното измъкване на двете ведомства. Ще приключат и парадоксите като този със сиренето от палмово масло, което така и не било проверено въпреки искането на граждани, защото според закона не било ясно кой отговаря за него. 
Амбиции Всъщност идеите, които са заложени в стратегията за хранителната агенция, имат амбиция да осъществят най-голямата реформа в сектора от полето до масата. Очакванията са да се приключи с уникалния, но режисиран безпорядък отпреди двадесет години в производството, преработката и продажбите, например изобретяването на нови рецепти в млечната индустрия като сирене „трепач“. Или мутиралото сирене с растителни  мазнини, чиято безопасност е под голям въпрос. А може би новият вариант на българската „Карловска луканка“, направена с тотално вносно месо. Тези нови рецепти генерираха огромни печалби, но в крайна сметка сринаха тотално доверието на потребителя в българското производство. И ако преди 13 години премахването на Българския държавен стандарт беше посрещнато от бизнеса като огромен шанс за свобода и печалба, днес връщането на БДС е въпрос на политическо оцеляване.
Опасности Правителството няма друг изход, освен наистина да започне пълен контрол над храните, защото това ще е гаранция за оцеляването му. Справедливо или не, точно на кабинета „Борисов“ се падна да осъществи една от най-инфарктните реформи. В момента това е една от най-дискутираните теми, която буквално за часове генерира общественото недоволство. Заради липсата на всякакво доверие у българските преработватели опасността коректните производители да сринат бизнеса си е много реална.
 

Светлана Трифоновска, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *