Опит за спасяване на „Спарки Елтос“

Закъсалият ловешки производител на електрически инструменти „Спарки Елтос“ ще опита да възстанови дейността си с помощ отвън. Компанията от години е на загуба и периодично спира работа, макар че на два пъти беше финансирана от държавната Българска банка за развитие (ББР). Опит за спасяване на „Спарки Елтос“.

Резултат с изображение за фил филипов

Спасението сега се очаква да дойде от дългогодишния български емигрант в САЩ Фил Филипов, чийто бизнес е съживяване на закъсали предприятия. Това съобщи самият той в интернет видео в YouTube. От „Спартки Елтос“, което е публично дружество, засега не коментират.

Кой е Филипов и какво ще прави

Пловдивчанинът Филипов често е определян като най-богатия българин в САЩ, където емигрира преди повече от 50 години. Занимава се с преструктуриране на фирми пред фалит, като в активите си има 49 предприятия в 15 държави. Най-известната му придобивка е германската Atlas Maschinen, която той съживява преди 7-8 години, след като води дълги битки със синдикатите заради нужните съкращения.

Във видеото си Филипов посочва, че от 10-ина години предприятието губи пари и има дългове за над 50 млн. лв., но може да бъде изправено на крака. Според него всяка компания е различна и няма универсална рецепта за оздравяване, но почти винаги проблемите се дължат на лошо управление. Със сигурност мерките ще включват орязване на разходите, най-вероятно и съкращения, като целта е да се върнат парите на кредиторите, а хората, които останат на работа, да получават нормални заплати. По думите му в момента в компанията работят над 500 души, информира в.Капитал.

От изказването му не става ясно дали планира да придобие „Спарки Елтос“, което е обичайният му подход. В момента мажоритарен собственик с 87.22% е „Спарки груп“, в която по 50% си поделят физическите лица Станислав Петков и Петър Барбуков. Групата контролира и русенския машиностроителен завод „Спарки“. Като търгувано на борсата дружество обаче „Спарки Елтос“ трябва да обяви публично подобна информация, което засега не е направено.

 

financebg.com

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *