Опозицията поиска нов бюджет

Да бъде актуализиран Държавният бюджет за 2009 г., поискаха ДСБ и ОДС пред журналисти в кулоарите на парламента. Това според тях трябва да стане до началото на изборите.
Според Мартин Димитров (ОДС) до момента има несъбрани приходи за повече от 1 млрд. лв., а очакванията са за дефицит само през март и април за около половин милиард лева.
Става дума за големи числа неизпълнени приходи и настояваме в парламента да бъде изслушан министърът на финансите Пламен Орешарски, каза Веселин Методиев (ДСБ). По думите му Орешарски е внесъл доклад в Министерския съвет с искане за съкращаване на разходите, който не е бил подкрепен от останалите членове на кабинета. Всичко това министърът правел, защото според дясната опозиция имал големи опасения за състоянието на приходите.
Бюджетът за тази година не може да бъде изпълнен, добави Мартин Димитров. По думите му в доклада на Орешарски се посочва, че липсват 1 млрд. лв. и че министрите трябва да съкратят разходите, защото има опасност от провал на бюджетната процедура.
ДСБ и ОДС искат Орешарски да обясни пред депутатите защо иска съкращаване на разходите, за каква сума става въпрос и след това Бюджет 2009 г. да бъде актуализиран. Този бюджет вече е неизпълним, целта на тройната коалиция е да изхарчи парите до изборите и да остави следващото правителство в “небрано лозе“, коментира Мартин Димитров.
Христо Попов (ОДС) отбеляза, че публичните инвестиции в рамките на пет милиарда лева не само няма да бъдат изпълнени, но няма да има пари и за заплати на лекари, учители и държавни служители. Това ще стане след изборите и ще се наложи новото правителство спешно да актуализира бюджета, заяви Попов.
Българското правителство е поискало Международния валутен фонд да отпусне на страната гъвкавата кредитна линия по време на пролетната среща на фонда със Световната банка, която се проведе в края на миналата седмица във Вашингтон. Това съобщи междувременно бившият премиер Иван Костов, на среща с журналисти, организирана от Клуб ААА, като се позова на свои източници. На срещата в американската столица присъства българска делегация предвождана от финансовия министър Пламен Орешарски.
Желанието на кабинета е било финансирането да стане без МВФ да поставя условия за свиване на разходите или актуализация на бюджета. От МВФ обаче са отказали такова безусловно финансиране, каза Иван Костов. От подобни гъвкави линии се възползваха вече няколко страни, сред които Полша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *