„Оптикс“ продаде част от активите си на канадска компания

Производителят на оптична техника „Оптикс“ – Панагюрище, е отделил част от активите си в новосъздадено дружество, което е било продадено на канадския холдинг American Optics в края на миналата година. Става въпрос за „Майкро Оптикс Юръп“, което вече разполага с персонал от 160 души и е с капитал от 3.95 млн. лв. Управители са Дейвид Джон Пиърс от канадска страна и Петър Чолаков от българска.

Българската фирма от своя страна придобива дял в канадската компания и по този начин запазва правото си да участва както в управлението на новото дружество, така и във вземането стратегическите решения за развитието на холдинга отвъд Океана. Активите и базата са в Панагюрище и в нея ще работят инженери и администрация, отделени от българското дружество, съобщиха от ръководството пред „Капитал“.

„Майкро Оптикс Юръп ще прави микрооптични елементи, каквито и досега са произвеждани в „Оптикс“. Идеята е чрез този проект да се постигне синергия между участниците в него и на пазара да се предлагат крайни продукти на световно ниво, предназначени за медицината. Групата произвежда цялата ендоскопска оптика на немската компания „Шьоли файбъроптик“, включително и за световноизвестния хирургически робот „Да Винчи“. В новата компания в Панагюрище засега не се променя продуктовият профил. По-скоро целта е да се промени пазарният профил, да се навлезе на нови пазари и да се увеличи капацитетът на това производство.“, коментира за „Капитал“ Даниел Даскалов, директор „Ресурсно осигуряване“ в „Оптикс“.

Новото предприятие ще е настанено в самостоятелна база. За целта компанията закупува нефункционираща производствена сграда със застроена площ от 2400 квадратни метра. Ремонтът ще бъде извършен тази година, като освен тази сграда ще бъде построена и нова с РЗП 2250 кв.м, за да се създадат оптимални условия за производството на микрооптични елементи.

По сделката по преобразуването канадската компания е консултирана от „Ърнст и Янг България“.

„Според експерти сделката по преобразуването е сред първите пет по сложност в България за последните няколко години, тъй като не се продава цял бизнес, а се отделя част от него“, коментира Даниел Даскалов

Целта на „Оптикс“ е да открие нов канал, за да достигне до нови пазари. Друга важна причина е, че по този начин българската компания придобива ново ноу-хау на управление на бизнеса.

„И в двата си големи партньорски проекта – „Майкро Оптикс Юръп“ и „Шьоли Оптикс“, ние се стремим да запазим достатъчно голям дял от капитала, за да можем да участваме ефективно в управлението на общия ни бизнес“, каза Даскалов.

Постоянен ръст

Изпълнителният директор на „Оптикс“ Иван Чолаков обясни, че 2017 г. е била най-успешната в историята на компанията от Панагюрище. „Общият обем на реализираната продукция е над 42 млн. лв., а продажбите в цялата ни група от фирми вероятно ще надхвърлят 80 млн. лв. Целта ни е през следващата 2019 г. да достигнем 100 млн. лв. от продажби. А след 4 години тези 100 милиона лева да бъдат резултат само от дейността на компанията майка Оптикс“, каза Иван Чолаков. Той обаче свързва инвестициите, направени досега, не само с резултата от приходите и печалбите. Финансовият резултат през последните години до 2016 г. е по около 2-3 млн. лв.

„Инвестициите са и начин да предвидим бъдещото развитие на групата, но все по-трудно е да поставяш дългосрочни стратегически цели заради динамиката в технологиите. В началото, когато започнахме, знаехме какво ще правим през първите 15 години от бизнеса ни. Сега този хоризонт се скъсява на около 5 години. Вероятно ще въведем роботи в монотонните производства. Искаме на хората, които работят при нас, работата да им е интересна“, казва Чолаков. За последните 5 години инвестициите на „Оптикс“ надхвърлят 20 млн. лв., финансирани основно чрез реинвестиция на печалбите, а други с помощта на банково финансиране.

Преки инвестиции

През 2017 г. „Оптикс“ инвестира около 1 милион лева в създаването на полигон за изпитване на своята продукция, който започна работа на 5 февруари тази година. Особено значими за фирмата са инвестициите, които ще реализира през 2018 година. „В момента изграждаме новата ни производствена мощност в Божурище, започваме да изграждаме и развойно-производствен център по електроника в Пловдив. В Пловдив също сме закупили земя – около 20 декара“, заяви Иван Чолаков

Компанията участва и в осъществяването на общ европейски отбранителен проект „Сейф шор“, който за компанията може да се окаже перспективна прединвестиционна разработка. „Проектът е интересен за нас с иновативната си тема и с директните контакти с водещи учени, фирми и крайни потребители. В консорциума „Сейф шор“ се включиха 11 участника – представители на индустрията, научни институти и крайни потребители като граничната полиция и службите за сигурност на Румъния, както и полицията на Белгия и Израел“, разказва Желязко Гагов, главен маркетолог на компанията. Целта на проекта е да създаде прототип на мобилна система за крайбрежна охрана срещу дронове, малки лодки и лодки с бежанци, информира в.Капитал.

Една съществена част от проекта е създаване на изкуствен интелект и невронни мрежи, които не само засичат, но и предвиждат движението на дронове в пространството над крайбрежни райони. Това е антидрон система, която е интересна с това, че засича и следи само безпилотните летателни апарати, без да регистрира полетите на птици като потенциал за заплаха. Птиците са вкарани в базата данни в самия софтуер и системата автоматично ги разпознава. Проектът се финансира по програмата за сигурност на ЕС и „Оптикс“ е единственият български участник в програмата. Досега охранителни системи на панагюрската фирма охраняват морски и сухопътни граници на 7 държави.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *