Оптимизмът заля и Източна Европа

Инвеститорското доверие в икономиките на Централна и Източна Европа отчете положително равнище за първи път през последните 20 месеца през май. Това показва индексът на германския Център за европейски икономически изследвания (ZEW) и австрийската Ерсте банк (Erste Bank). През май е индексът за първи път е отчел положителна стойност от септември 2007 година, пише американското електронно издание seekingalpha.com. Показателят, които измерва очакванията на инвеститорите и анализаторите за икономиките от Източна Европа през следващите шест месеца, е нараснал до 6 пункта през май спрямо минус 3,9 пункта през април. Всички показатели, отчитащи доверието, са се завърнали в положителната скала, отбелязва Мариела Борел, анализаторка от института, чиято централа се намира в Манхайм. Индексът отчита положителна стойност за първи път от избухването на финансовата криза, допълва тя.
Изглежда анализаторите очакваха по-бавното намаление на смесените индекси PMI – Purchasing Managers Index, измерващи активността в сектора на промишлеността и услугите, и по-ниските лихви на централните банки в Западна Европа да доведат до нарастване на търсенето на техния износ в Източна Европа. Същевременно усилията на отделните източноевропейски държави за стимулиране на икономиките им допълнително ще подпомогнат икономическия растеж. Бизнес доверието в Румъния през следващите шест месеца се е увеличило най-силно, с 26,1 пункта до 11,7 пункта, след споразумението за предоставяне на международен кредит за страната в размер на 20 млрд. евро от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ). В Полша същият показател е нараснал с 21,8 пункта до 20 пункта. Следва Унгария, където е бил отчетен растеж на бизнес доверието до 15,3 пункта. Като цяло в момента най-висок резултат има Чехия, където доверието се е повишило с 18,6 пункта до 24 пункта. Въпреки това оценките за сегашната икономическа ситуация в Източна Европа са се влошили. Този индикатор се е понижил с 6,4 пункта до минус 60,4 пункта, докато оценката за сегашното състояние на австрийската икономика е спаднала с 21,8 пункта до 48,9 пункта.
Регионът на Централна и Източна Европа, който е обект на изследването, обхваща България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Сърбия, Словакия и Словения, отбелязва seekingalpha.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *