Опустошителен хаос на финансовите пазари, ако Гърция остави еврото

Решението на новото гръцко правителство да излезе от еврозоната ще доведе до опустошителен хаос на финансовите пазари, дори по-лош от този след фалита на Lehman Brothers през 2008 г.

То вероятно ще предизвика срив на гръцките банки и на фондовия пазар в страната и налагане на капиталов контрол, коментира Бари Айкънгрийн, икономически историк от Университета в Бъркли на годишната среща на Американската икономическа асоциация, пишеMarketWatch.

„В краткосрочен план, това би било Lehman Brothers на квадрат,“ предупреждава Айкънгрийн. Той прогнозира, че европейските политици ще се сблъскат с нова криза на единния пазар и ще започнат да правят компромиси, за да остане Гърция във валутния съюз.

Междувременно гръцките проблеми ще имат ефекта на доминото, тъй като инвеститорите ще започнат да спекулират коя ще е следващата страна, която ще излезе от еврозоната.

„Докато запазването на целостта на еврозоната ще бъде скъпо, трудно и болезнено за политиците, то нейното разбиване ще бъде още по-скъпо и по-трудно“, смята Айкънгрийн.

Джефри Франкел, професор по икономика в Харвардския университет, пък смята, че глобалните инвеститори „са се струпали обратно“ на европейските пазари през последните години, заради отслабването на кризата.

Сега вероятно ще има повторение на пазарната нестабилност в региона и спредът между европейските държавни облигации може рязко да се разшири.

Кенет Рогоф, бивш главен икономист на Международния валутен фонд и професор от Харвард, пък директно посочва, че еврото „е историческа катастрофа.“, но „това не означава, че е лесно да бъде разбита“ еврозоната.

Мартин Фелдщайн, дългогодишен критик на проекта за валутния съюз, коментира, че всички опити да се върне Европа към растеж са се провалили. Според него количествените улеснения на Европейската централна банка не могат да решат настоящите проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *