Оранжерии печелят от ток вместо от краставици.

Вместо краставици и домати оранжерии масово продават скъп ток. Това стана ясно по време на днешните дебати в парламента при гласуването на второ четене на промени в Закона за енергетиката.

„Представяте ли си за каква злоупотреба става дума, след като при 40 градуса температура през юли миналата година оранжерия е отчела, че произвежда електроенергия за отопление на краставици“, заяви от парламентарната трибуна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Пред „Труд“ той обясни, че става въпрос за оранжерии в Петрич, които са собственик и на „Топлофикация-Петрич“. Любопитна подробност е, че въпросните оранжерии при затварянето на КТБ имаха 42,6 млн. лв. кредит.

Валери Симеонов бе категоричен, че високоефективно производство, при което се произвежда енергия като страничен продукт от пара и топла вода за нуждите на бита или за отоплението на оранжериите, е използвано за мащабни кражби. Най-изобретателни се оказват собствениците на оранжерии в Благоевградско. Там се е стигнало дори до парадокса след констатирано заболяване по краставиците и предписание за унищожаването им собственици да поискат от КЕВР по-висока от дадената преференциална цена на произведения ток. С мотива, че трябва да компенсират загубите от продукцията. Пред „Труд“ шефът на КЕВР Иван Иванов призна, че има финансов проблем със създаването на проверяващи екипи.

Съпредседателят на Патриотичния фронт, който бе и шеф на временната комисия за проверка на състоянието на енергетиката, даде и друг пример за злоупотреби с ток от възобновяеми източници. Симеонов обяви, че „Брикел“ на Христо Ковачки, вместо да произвежда брикети, също продава скъп ток от възобновяеми източници, който съставлявал 64,59% от приходите на фирмата. „Брикел“ твърдят, че имат и топлофикация, а всъщност отопляват няколко общински сгради в Гълъбово“, обясни той. И допълни, че фабриката за брикети дори няма измервателни уреди.

Депутатите гласуваха създаване на фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Електроенергийният системен оператор (ЕСО) и „Булгартрансгаз“ ще внасят в този фонд 5% от приходите си. КЕВР няма да регулира цените за продажба на топлинна енергия и няма да определя цените на производителите, които от предходните 3 години имат годишни приходи над 5 млн. лв. и приходите им от продажба на електрическа енергия от комбинирано производство надвишават 35% от общите приходи.

 

 

в.Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *