Орбан: Не искаме да виждаме имигранти в Унгария

Унгария се нуждае от законодателство, за да се предпази от вълната от имигранти от бедните страни,дори ако това би противоречалона съществуващите правила на Европейския съюз.
Това обяви унгарският министър-председател Виктор Орбан, цитиран от „Ройтерс“.

По думите му,Брюксел трябва да позволи на страните членки на ЕС да определятсвои собствени правила относно имигрантите, добавяйки, че напливът на имигранти не е бил добър за Европа като цяло, заяви Орбан в интервю за местна телевизия.

„Ние не искаме да виждаме имигранти в Унгария“, подчерта той и допълни: „Ако други членки на ЕС искат да приемат имигранти, те могат да го направят.Но след това те не трябва да ги изпращат обратно тук,или през нас към други страни“.

Орбан посочи още, че Унгария следва да повдигне въпроса за това, което той определя катопрекомерно хлабави имиграционни правила, на европейско равнище, защото в рамките на ЕС страната му е приела след Швеция най-големия брой имигранти в сравнение със своето население.

Повечето от мигрантите, пристигащи в Унгария,искат да отидат в по-богатите страничленки на ЕС, но Германия, Австрия и някои други държави са склонни да предприемат мерки, за да блокират нарастващата вълна от имигранти от бедните страни, посочил Орбан.

Дебатът в Унгария относно имиграцията вероятно ще доведе до законодателство, коетоможе да ядоса Брюксел, добавил той. „Ще има голяма битка, голяма борба (заради законодателството)“, казал Орбан.

По думите му, ЕС, който според него се основава на християнските принципи,има моралната отговорностда помогне на бедните страни, чиито граждани се опитват да избягат от бедността в Европа.

По-рано тази седмица Орбан кръстоса шпаги с Брюкселпо въпроса за повторното въвеждане на смъртното наказание,което той каза, че не се планира, но въпросът трябва да отворен за обществен дебат в Унгария.

Председателят на Европейската комисия Жан-КлодЮнкер го призова да стане ясно,че не е имал намерение да възстанови смъртното наказание и обеща „битка“, ако Орбан се опита да го направи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *