Орешарски: До края на октомври ще внесем проектобюджета в парламента

Орешарски: До края на октомври ще внесем проектобюджета в парламента

Прогнозата е 4,9 % инфлация, 5.5 % растеж за 2006 г.

17.10.2005

Проектобюджетът за 2006 г. година е готов в частта, която трябва да свърши министерството на финансите и през тази седмица ще започне процедурата на съгласуване с министерствата, със синдикатите, със Сдружението на общините, с работодателски организации.

До края на октомври проектобюджетът ще бъде приет от Министерския съвет и ще бъде внесен в парламента, заяви министърът на финансите Пламен Орешарски.

В сутрешното предаване на БНТ той прогнозира инфлация 4.9 % и икономически растеж 5.5 % за 2006 г.

Предвижда се преразпределение през бюджета на 40 на сто от брутния вътрешен продукт и нулев дефицит.

„Макар че трябва да има излишък, защото имаме рязко влошаване на дефицита по текущата сметка и една от необходимите реакции в този случай е фискалната политика да предвиди излишък, за да може да се противодейства на високото вътрешно търсене в икономиката“, добави министър Орешарски.

Правителството се надява през 2006 г. да няма нови външни шокове. Министърът смята, че цената на петрола няма да се вдига шоково след края на тази година.

По повод дискусиите в парламентарната група на БСП за финансовото обезпечаване на социалната програма на левицата Пламен Орешарски напомни: „Не забравяйте, че правителството е коалиционно и по отношение на макрорамката имаме пълното съгласие на съвета на коалицията, което в значителна степен облекчава задачата, т.е. дебатът вече е по детайлите, а не по рамката. Рамката беше единодушно одобрена на заседанието на коалицията преди две седмици“.

Министърът каза, че е много удовлетворен от решението на коалицията за макрорамката. Дебати са възможни по отношение на структурата както на приходната част, така и на разходната част, добави той.

За проектите за данъчни закони, внесени преди няколко месеца в парламента от правителството на Сакскобургготски и сега оттеглени, Орешарски обясни: „Преценихме, че някои от тях заслужават да се доработят, а други да се изтеглят. Предстои ново обсъждане с бизнеса“.

„За да може следващата година да внесем една по-добра версия на тези закони. Визирам преди всичко корпоративния данък, срещу който примерно 80-90 на сто от мненията бяха негативни“, каза министърът на финансите.

Според него по график върви работата между първо и второ четене по проектите, внесени от предишното правителство на закон за акцизите и на данъчно-осигурителен кодекс.

Министърът каза, че намаляването на Данък добавена стойност и съкращаването на срока за връщането му сега, още през първата година от управлението на коалицията БСП-НДСВ-ДПС, би било „твърде прибързана стъпка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *