Орешарски: До няколко месеца в ЕС ще се говори за криза на публичните финанси

Поради глобалния си характер кризата вече е засегнала реалния сектор, а след няколко месеца в България и в страните от Европейския съюз ще се говори за криза на публичните финанси.
Една от причините за това е, че някои държави са дали големи държавни помощи и с това са разстроили публичните финанси. Това каза днес в Габрово министърът на финансите Пламен Орешарски.
В отговор на въпрос колко време ще трае кризата министърът на финансите посочи, че няма надеждни индикатори, които да определят продължителността й поради нейния глобален характер.
По думите му кризата ще трае толкова по-кратко, колкото по-бързо съумеем да възстановим доверието между банките на първо равнище, между банките и бизнеса на второ равнище и на трето равнище между всички участващи, в това число и домакинствата.
В банковата система в България през последните няколко години циркулират малко над 10 милиарда евро, привлечени отвън, без да бъдат наши депозити, съобщи Орешарски. Той обясни, че вследствие на това общият размер на кредитите в страната превишава депозитите на спестяванията на българите с над 10 милиарда евро. В старите европейски страни това съотношение е обратно, посочи Орешарски.
При това обърнато съотношение първоначално нашите усилия бяха насочени да получим уверение, че банките няма да изтеглят тези пари и да ги върнат обратно в банките-майки, информира министърът.
В заключение Орешарски посочи, че при тези условия е обективно да има по-труден достъп до кредити и те да бъдат по-скъпи. По думите му през следващите 2 години бизнесът в България трябва да не разчита в същата степен на външното кредитиране както това е било през последните няколко години.
Това включва мобилизиране на ресурсите, привличане на съдружници със собствени пари, разширяване на наличния капитал.
Орешарски допълни, че правителството е имало за цел да осигури финансовата стабилност на страната и да запази националната парична единица от обезценяване.
Министърът на финансите Пламен Орешарски, заместник-председателят на икономическата комисия в Народното събрание Петър Кънев, народните представители Татяна Дончева и Николай Григоров и кметът на Габрово Томислав Дончев участваха днес в среща и дискусия с бизнесмени от Габровска област по въпросите на последиците от финансовата криза у нас. Срещата бе инициирана от габровските народни представители от „Коалиция за България“.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *